”Kıbrıs konusunda değişiklik yok”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Özügergin, 3 Eylül müzakere sürecini desteklemeye devam ettiklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Türkiye'nin Kıbrıs konusunda pozisyonunda bir değişiklik olmadığını belirterek, 3 Eylül müzakere sürecini desteklemeye devam ettiklerini söyledi. 

Özügergin, Dışişleri Bakanlığındaki haftalık basın toplantısında Kıbrıs sürecine ilişkin soru üzerine, Kıbrıs'ta iki liderin 25 temmuzda bir araya geldiğini ve görüşmenin sonucunda kapsamlı müzakerelerin 3 eylülde başlatılmasına karar verildiğini hatırlatarak, "Biz bunu memnuniyetle karşıladık" dedi. 

"Biz başından beri Kıbrıs sorununun yerleşik BM parametreleri olan iki kesimlilik, siyasi eşitlik, iki eşit kurucu devletin oluşturacağı yeni ortaklık temelinde çözülebileceğini ve bu çözümün de BM Genel Sekreterinin iyi niyet misyonu çerçevesinde olabileceğini düşünüyoruz" diyen Özügergin, ayrıca Türkiye'nin etkili garantisinin sürdürülmesi gerektiğini de ifade ettiklerini belirtti. 

Özügergin, "Pozisyonumuzda herhangi bir değişiklik yok. 3 Eylül müzakere sürecini biz bu anlayışla desteklemeye devam ediyoruz" diye konuştu. 

Sözcü Özügergin, 21 Mart süreci çerçevesinde kurulan grupların yürüttükleri faaliyetler sonucunda çevre, kültürel miras, kriz yönetimi gibi işbirliği yapılacak alanları kapsayan 16 başlığın tespit edildiğini ve bu konularda çalışmalara başlanmasına karar verildiğini de anımsattı. 

Bu çalışmaların olumlu sonuçlar getirmesini ümit ettiklerini ifade eden Özügergin, "Neticede adada tüm bu çalışma ve görüşmelerin iki taraf arasında güven ve işbirliği ortamını tesis edecek olmasını ümit ediyoruz" dedi. 

Özügergin, bir başka soru üzerine, "Kıbrıs konusunda Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve devletin diğer kurumları çok yakın temas ve işbirliği halindedir" diye konuştu. 

 

Ahmedinejad'ın Türkiye'ye yapması beklenen ziyareti

 

Özügergin, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Türkiye'ye yapması beklenen ziyaretine ilişkin olarak da konunun Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Tahran ziyaretinde yaptığı temaslarda gündeme geldiğini belirterek, ziyaret tarihi, yeri, türü ve içeriği hakkında açıklamanın ziyaret yaklaştıkça eş zamanlı olarak yapılacağı konusunda mutabakata varıldığını kaydetti. 

İran'ın nükleer programına ilişkin bir soru üzerine de Özügergin, Babacan'ın Tahran ziyareti sonrasında muhataplarıyla bazı görüşmelerde bulunduğunu söyledi. 

Özügergin, Tahran'da İran'ın bu konuyu ciddiyetle ele aldığını, konu üzerinde çalışmaya devam ettiği ve süreci önemsediği izlenimi edindiklerini ifade etti. 

Tahran'daki temaslarda müzakerelerin önemli bir fırsat oluşturduğu ve sürecin devam ettirilmesinin önemine ilişkin Ankara'nın görüşlerini aktardıklarını anlatan Özügergin, ancak Tahran ziyaretinin herhangi bir paket iletilmesi ya da mesaj taşınması gibi bir işlevi olmadığını kaydetti. 

Özügergin, Ankara'nın tarafların birbirini daha iyi anlamasına katkıda bulunmak amacını ve karşılıklı hassasiyetlerin daha iyi anlaşılmasına vesile teşkil etmek hedefi güttüğünü ifade etti. 

 

Ermenistan

 

Özügergin, Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin geliştirilmesi için İran'ın arabuluculuk yapma isteğine yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine, üçüncü ülkelerin Türkiye ile Ermestan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin görüşmelerini, katkı sağlama yönündeki çabalarını ve önerilerini şükranla karşıladıklarını söyledi. 

Ancak Ermeni yetkililerle zaten doğrudan görüşüldüğünü hatırlatan Özügergin, Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik arzusunun bulunduğunu kaydetti. Özügergin, Türkiye'nin tüm komşularıyla olduğu gibi Ermenistan ile de karşılıklı güven ve saygı ilkeleri temelinde ilişkileri geliştirmeye yönelik arzusu olduğunu belirtti. 

Ermenistan'dan gelen maç davetine ilişkin bir soru üzerine Özügergin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuya ilişkin talimatını beklediklerini ifade etti. Sözcü, davetin Ankara'ya resmi kanallardan ulaştığını söyledi. 

 

Suriye-İsrail aracılı görüşmeleri

İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in istifasının İsrail-Suriye aracılı görüşmelerine olası etkisinin sorulması üzerine Özügergin, "Her iki ülkede meydana gelebilecek iç siyasi gelişmeler üzerinde yorum yapabileceğimiz bir konu değil" dedi. 

Türkiye'nin İsrail ve Suriye arasında yapılmakta olan görüşmelere katkıda bulunmaya devam edeceğini belirten Özügergin, görüşmelerin başında tarafların Türkiye'ye başvurup, kolaylaştırıcı işlev talebinde bulunduklarını hatırlatarak, "Bunu bu şekilde arzu beyan etmeye devam ettikleri sürece, biz buradayız" diye konuştu. 

Ne zaman yüz yüze görüşmelere geçilebileceğinin sorulması üzerine de Özügergin, "Taraflar doğrudan görüşmelere ne zaman başlayacaklarına kendileri karar verecekler" dedi. 

Türkiye'nin aracılı görüşmelerin yapılmasında kolaylaştırıcı bir rol oynadığını ifade eden Özügergin, "İsrali-Suriye doğrudan görüşmelere başlamaya hazır olduklarında zaten görüşmeler gerçekleşecektir" dedi. 

 

BMGK geçici üyelik adaylık süreci

Özügergin, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici adaylığı konusundaki çalışmalara ilişkin bir soru üzerine ise Dışişleri Bakanı Babacan'ın geçen hafta New York'ta temaslarda bulunduğunu hatırlatarak, burada Latin Amerika ve Karayipler, En Az Gelişmiş Ülkeler, Arap Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) ve Afrika gibi grupların temsilcileriyle bir araya geldiğini belirtti. 

Tahran'da Bağlantısızlar toplantısında da Babacan'ın Afrika, Karayip ve Pasifik ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla görüştüğünü söyleyen Özügergin, "Bu görüşmeler sonucunda ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olduğumuzu söylemek gerekir" dedi. 

Oylamanın gizli yapılacağını belirten Özügergin, dolayısıyla her seçim sürecinde olduğu gibi işin peşinin bırakılmaması gerektiğini ifade etti ve "Nitekim bırakmayacağız da" dedi. 

Özügergin, oylamanın Ekim ayının ilk yarısında yapılacağını söyledi ve İstanbul'da bu ay düzenlenecek Afrika zirvesinin önemine dikkati çekti. Zirveye ilişkin davetlerin yapıldığını ifade eden Özügergin, bu zirvenin hem Afrika'ya açılım politikası açısından hem de BM Güvenlik Konseyi geçici adaylığı konusunda bazı temasların yapılmasına imkan sağlayacağını kaydetti.