Kıbrıs Rum krizi daha hızlı atlatacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


LEFKOŞA - Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin, ekonomik modelinin rekabetçi olmasından dolayı, ekonomik krizin etkilerini Yunanistan'a göre daha az zararla ve daha hızlı atlatacağını belirtti.
Samaras, vefat eden eski Rum lideri Tasos Papadopulos'u anma törenleri için Güney Kıbrıs'a geldi.
Rum kesiminde yayınlanan Simerini Gazetesine açıklamalarda bulunan Samaras, Rum tarafını AB Destek Mekanizması'na sevk eden nedenlerin Yunanistan'ı etkileyenlerden oldukça farklı olduğunu vurguladı.
Samaras, "Rum tarafı, ekonomik modelinin rekabetçi olmasından dolayı, ekonomik krizin etkilerini Yunanistan'a göre daha az zararla ve daha hızlı atlatacak" görüşünü dile getirdi.
Yunanistan ve Rum kesiminin enerji kaynaklarını kullanarak daha dinamik, gelişmeye açık ve rekabetçi olabileceklerini ifade eden Samaras, Helenizmin refahı ve güvenliği yanında bölgenin tümünün istikrarını ve güvenliğini istediklerini kaydetti.
Egemenlik haklarının uygulanması ve zenginlik kaynaklarından yararlanılması konusunda Güney Kıbrıs'ın kendilerine öğretecek çok şeyi olduğunu belirten Samaras, adanın bu konuda Yunanistan'ın önünde bulunduğunu ve bundan gurur duyduklarını aktardı.
Doğal kaynaklar konusundaki beklentilerin gerçekleşmesi halinde Güney Kıbrıs ile Yunanistan'ın ilk kez "enerjiye susamış Avrupa'ya" çok önemli enerji kaynakları sağlayabileceklerine dikkati çeken Samaras, temel siyasi tercihlerini de, enerji kaynaklarının yeni Yunanistan'ı güçlendirmesi olarak açıkladı.