”Kıbrıs'ta ciddi ilerlemeler sağlandı”

BM, Kıbrıs Özel danışmanı Downer, müzakarelerde ciddi bir ilerleme sağlandığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Eylül 2008'den beri sürdürdükleri müzakerelerde ciddi bir ilerleme sağlandığını, ancak anlaşma için belirli bir zaman sınırlaması koymanın sürece zarar verebileceğini söyledi.

İki liderin yarın yapacakları yeni tur görüşme öncesinde AP'ye bir demeç veren Downer, bir an önce anlaşmaya varılması için baskı yapılırsa, bir yıldır sağlanan ilerlemenin de boşa gidebileceğini ifade etti.

Downer, "belirli bir takvim ortaya koymadık. Eğer belirli bir tarih ile kendinizi bağlarsanız, nitelikli bir anlaşmaya varılamaması gibi bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz ve o zaman da, daha sonraki dönemde her şeye yeniden başlamak zorunda kalırsınız" diye konuştu. 

İki liderin, çözüm sürecine ilişkin olarak kamuoyunun fikirlerinin iniş çıkışlar göstermesine aldırmaması gerektiğini, görüşmeleri sürdürmenin esas olduğunu ifade eden Downer, "Haftanın her günü kamuoyunu ikna etmek zorunda değiller" dedi. Downer, Kıbrıs sorununda 40-50 yıllık bir sürecin sonunda her şeyin bir haftada toparlanamayacağını, konuyu bilmeyen insanların kısa sürede aydınlatılamayacağını ifade etti. 

Downer, müzakerelerde "ciddi bir ilerleme sağlandığını" belirtmesine karşın, "karşı tarafta kalan gayrimenkuller", "Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin garantörlük hakları" gibi "daha çetrefil konuların" hala durduğuna dikkati çekti. Downer, "Her şey üzerinde anlaşmaya varılıncaya kadar hiç bir şey üzerinde anlaşmaya varılmış sayılmaz ve her şey üzerinde anlaşmaya varmak şart" dedi.

Downer, iki liderin görüş ayrılıklarının yakınlaştırılmasında BM'nin nasıl bir rol oynayabileceğine ilişkin bilgi vermekten kaçınırken, "Müzakerelerde ele alınan konular üzerinde BM'nin de kesinleşmiş bir tutumu yok" dedi. Downer, BM'nin tek beklentisinin, müzakerelerin başarıya ulaşması, bölünmüşlüğe son verilmesi olduğunu, var olan bölünmenin Doğu Akdeniz'de güvenliği sarstığını ifade etti.

BM yetkilisi, Genel Sekreter Ban Ki-moon'un Ada'ya geliş tarihi konusunda da, "Eylül'deki BM Genel Kurul toplantısından sonraki bir tarihte olabilir" dedi. Downer, Genel Sekreterin ziyaretinin amacının, müzakere sürecini desteklemek olduğunu ifade etti.