Kiev düğmeye bastı

Ukrayna yönetiminin ülkenin doğusundaki Donetsk kentine bağlı Slavyansk kasabasında başlattığı "terörle mücadele operasyonu" sırasında ilk can kaybı açıklaması yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV  - Siyasi krizin devam ettiği Ukrayna'da güvenlik güçlerinin, Slovyansk kentinde Rusya yanlısı silahlı ayrılıkçılara karşı terör operasyonu düzenleme girişiminde bulunması üzerine çatışma çıktığı bildirildi.    

Ukrayna Devlet Başkanvekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov'un üst rütbeli ordu yetkilileri ile yaptığı acil toplantının ardından başlayan operasyonda her iki taraftan da yaralananlar olduğu, Ukraynalı bir askerin yaşamını yitirdiği belirtildi.  

Ukrayna medyası, güvenlik güçlerini taşıyan bir konvoyun kente girmek istemesi üzerine ayrılıkçıların ateş açtığını yazdı. Çatışmanın şiddetlenmesi üzerine güvenlik güçlerinin geri çekildiği öğrenildi.  Ülkenin güneyindeki Mariupol ve Odessa kentlerinde de Rusya yanlısı gösteriler düzenlendiği ve bazı binaların işgal edildiği kaydedildi.  

Cumartesi günü de Rus üniformaları giyen ve Kalaşnikof tüfekler taşıyan 20-30 kişilik bir grup, Donbass bölgesinin başkenti Donetsk'ten 130 kilometre uzaklıktaki Slovyansk kentinde bir karakolu ele geçirmişti. Silahlı kişiler, kendilerini "Donbass Cephesi Halkın Ordusu" olarak tanıtıyor ve "Donetsk Halk Cumhuriyeti"ni savunduklarını ileri sürüyorlar.  

Donetsk Polis Sözcüsü İgor Dyomin, otobüslerle kente gelen silahlı kişilerin  Ukrayna'nın Rusça konuşan doğu ve güney bölgelerindeki Moskova yanlısı hareketlere üye olduklarını söyledi.  

Öte yandan Rusya, Ukrayna ile sınır bölgesine 40-50 bin asker konuşlandırdı.  

Turçinov, orduyu kullanmakla tehdit etti  

Televizyondan halka seslenen Turçinov, silahlarını bırakmamaları ve 6 Nisan'dan bu yana işgal ettikleri hükümet binalarını terk etmemeleri durumunda ayrılıkçılara karşı askeri operasyon başlatılacağını açıkladı.  

Turçinov, "Paskalya'dan önceki pazar günü, saldırılara sahne oldu ve kan döküldü. Rusya Federasyonu tarafından koordine edilen terör birlikleri, Donetsk bölgesindeki bazı kentlerde çok sayıda hükümet binasını işgal etti. Ülkenin doğusunda da gerilimi tırmandırmaya çalışan Rusya'nın, doğuda Kırım senaryosunu yeniden oynamasına izin vermeyeceğiz. Ulusal güvenlik ve savunma konseyleri, teröristlere karşı askeri operasyon düzenlemeye karar verdi" dedi.  

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Ukrayna'da gerilimi azaltmak için herhangi bir adım atmaması durumunda Rusya'nın sonuçlara katlanacağı uyarısında bulundu.  

ABD, AB ve NATO, Rusya'nın askeri müdahalesini haklı çıkarmak amacıyla Ukrayna'nın doğusunda gerilimi tırmandırdığını belirtti ve geçen ay Kırım Yarımadası'nı ilhak eden Moskova'nın şimdi de Ukrayna'yı ilhak etmeye çalıştığına dikkati çekti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir