Kimyasal silah kanıtı yok
ABD'nin Şam Büyükelçisi Ford, "Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına dair şu ana kadar elimizde bir kanıt yok" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
WASHINGTON - ABD'nin Şam Büyükelçisi Robert Ford, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını doğrulayacak bir kanıtın ellerinde olmadığını ancak konuyla ilgili haberlerin doğruluğunu dikkatle incelediklerini söyledi.
ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde, "Suriye" konulu oturuma katılan Ford, "Şu ana kadar elimizde, dün Suriye'de kimyasal silahlar kullanıldığını doğrulayacak bir kanıt yok. Ancak şunun altını çizmek isterim, bu haberleri büyük bir dikkatle inceliyoruz. Bölgedeki ve uluslararası toplumdaki ortaklarımızla istişare ediyoruz"' dedi.
Suriye'nin kimyasal silah stoku meselesi ve bu konuda neler yapılması gerektiğini Türkiye ile de düzenli olarak görüştüklerini dile getiren Ford, "Size şunu söyleyebilirim, tüm ülkeler, risklere karşı hassas. Bu riskleri ele almada onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Ford, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve komutası altındakilerin kimyasal silaha başvurması ya da bu silahları güvenceye alma yükümlülüğünü yerine getirmemesi halinde, bunun sonuçlarına katlanacaklarını net şekilde ortaya koyduğunu hatırlatarak, atılabilecek olası adımlara dair ABD yönetimi içerisinde istişarelerin yürütüldüğünden emin olduğunu ifade etti.
"Katliam dehşet verici boyutta"
Komite Başkanı Ed Royce'un, "Bu sonuçların neler olabileceğine" dair sorusu üzerine Ford, "Böyle bir oturumda varsayımlara girmek istemiyorum. Şunun altını çizmek isterim, bu haberleri ve olasılıkları çok ciddiye alıyoruz ve tam olarak neler yaşandığını belirlemek için elimizdeki tüm imkanları kullanıyoruz" dedi.
Ford, "Suriyelilerin, yerleşim yerlerine Scud füzeleri yağdıran, hastaneleri, okulları bombalayan, vatandaşları korkutmak ve tutuklamak için sokaklara adamlarını salan Esed rejiminin gaddarlığının yeni bir boyutuyla karşı karşıya olduğunu, dehşet verici bir katliamın yaşandığını" vurguladı.
"En ideal çözüm, müzakere edilmiş bir siyasi geçiş"
Suriye'deki krize ilişkin en ideal uzun vadeli çözümün, Esed'in dahil edilmediği, "Müzakere edilmiş bir siyasi geçiş" olduğunu belirten Ford, askeri dengelerin Esed rejiminin aleyhine döndüğüne dikkati çekti. Ford, rejimin, Türkiye ve Irak sınırı gibi bazı kritik önemdeki stratejik noktaları kaybettiğini, şu anda başkent Şam'da da yoğun çatışmaların yaşandığını dile getirerek, "Hatta Suriye'den, Esed'in yaşadığı yerin hemen yakınında da yoğun çatışmalar olduğu yönünde mesajlar alıyoruz" dedi.
Gassan Hito'nun Suriye geçici hükümetinin başbakanı olarak seçilmesini "ileriye dönük bir adım" olarak niteleyen Ford, gelecek haftalarda Hito ve Suriye Muhalif ve Devrimci Ulusal Güçler Koalisyonu Başkanı Muaz el-Hatib ile çalışmayı arzuladıklarını dile getirdi.
Türkiye'ye övgü
Bu arada, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara kapılarını açması oturumda övgü aldı.
Cumhuriyetçi Parti Teksas milletvekili Ted Poe, geçenlerde Türkiye'yi ziyaretinde bir sığınmacı kampına da gittiğini belirterek, "Türklerin, binlerce kişiyle ilgilenme şeklinden çok etkilendiğimi söyleyebilirim" dedi.