Kırgızistan'ın güneyine verilen doğal gaz kesildi

Özbekistan, Oş kentinin borcunun 2 milyon dolara ulaştığı için doğalgazını kesti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİŞKEK - Kırgızistan'ın güney bölgesine Özbekistan'dan gelen doğal gaz, biriken borç nedeniyle bu sabahtan itibaren kesildi.

Oş Belediye Başkanı Meslibek Mırzakmatov, yerel televizyon kanalında, Oş kentinin doğal gaz borcunun 2 milyon dolara ulaştığını belirterek, vatandaşları, biriken borçlarını acil olarak ödemeye çağırdı. Mırzakmatov, doğal gaz kesintisiyle ilgili olarak kentte acil masa oluşturulduğunu belirtti. 

Bu arada, Başbakan Birinci Yardımcısı Ömürbek Babanov, konuyla ilgili düzenlediği toplantıda, Kırgızistan;ın Özbekistan;a doğal gaz borcunun toplam 19 milyon dolar civarında olduğunu söyledi. Babanov, teknik nedenlerden dolayı doğal gaz kayıplarında 2008 yılında yüzde 13 olan oranın, 2009;un dokuz ayında yüzde 25;e yükseldiğini ifade etti.

Öte yandan, KırgızGaz şirketi yetkililerinin, doğal gaz görüşmeleri için Taşkent;e gittikleri kaydedildi.

Kırgızistan ile Özbekistan arasında bir ay önce bir hafta süren doğal gaz görüşmelerinde, fiyatı geri çekme konusu olumsuz sonuçlanmıştı.

Kırgızistan, Özbekistan;dan doğal gazı, metre küpü 240 dolardan alıyor. Kırgızistan;ın doğal gaz talebi, daha çok soğukların etkili olmaya başladığı Ekim-Şubat aralığında artıyor.