Kırgızlar karayolu yatırımcısı arıyor

Kırgızistan, ülkenin kuzeyi ile güneyini bağlayacak ikinci bir karayolu inşa etmek istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİŞKEK - Kırgızistan, ülkenin kuzeyi ile güneyini bağlayacak ikinci bir karayolu inşa etmek istiyor. Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanı Kalıkbek Sultanov, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in göreve geldiği gün ülkenin kuzeyi ile güneyini bağlayacak ikinci bir karayolunun inşa edileceğine söz verdiğini anımsatarak, ülkede ikinci stratejik öneme sahip bir karayolunun varlığının, milli güvenlik açısından önemli olduğunu söyledi.

Sultanov, başkent Bişkek'in batısında yer alan mevcut çift şeritli Bişkek-Oş karayolunun ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Mevcut karayolunun, araç yoğunluğu ve sert geçen kış aylarında çığların düşmesi nedeniyle bir kaç günlüğüne kapanabildiğini belirten Sultanov, şöyle konuştu:
"Bişkek-Oş karayolunun uzunluğu yaklaşık 700 kilometredir. Bu yol, Sovyetler Birliği döneminde inşa edildi. İyileştirme çalışmaları son dönemlerde yapıldı. İnşaat döneminde bu yoldan günde 445 aracın geçmesi hedeflenmişti. Ancak, bugün bu yolu yaklaşık 3 bin 200 araç kullanıyor. Tüm bu faktörler, ülkede alternatif bir kara yoluna ihtiyaç olduğunu gösteriyor."

"Yatırımcıya ihtiyacımız var"

İkinci karayolunun, kuzeydeki Bişkek'in doğusundan Issık Göl eyaleti üzerinden Tanrı Dağları'nın eteklerinden güneydeki Celalabad eyaletine ulaşılacağını anlatan Sultanov, bu yıl yol yapım projesinin tamamlanmasının ardından yabancı yatırımcılara bu büyük projenin yapımında yer alması için çağrıda bulunacaklarını dile getirdi.
Sultanov ayrıca, Bişkek-Balıkçı-Celalabad karayolunun yapımı için ek bir sponsor bulunması halinde bu karayolunun yanında yer alacak demiryolu inşa edilmesini de planladıklarını bildirdi.
Sultanov, bakanlık olarak, alternatif karayolu yapım projesi üzerinde çalıştıklarını ve bu yılın sonuna doğru projenin netleşeceğini söyledi.
Bişkek-(Issık-Göl) Balıkçı-Celalabad adını taşıyacak karayolunun 600-700 milyon dolara mal olmasının beklendiğini belirten Sultanov, bu yolun, 2017 yılının sonunda tamamlanmasını hedeflediklerini bildirdi.
Sultanov, karayolu inşaatının tamamlamasının, bölge halkının sosyo-ekonomik düzeyinin iyileşmesine büyük katkıda bulunacağına işaret etti.