Kırım gerginliğine rağmen anlaşma sağlandı

Akkuyu Nükleer Santrali'ni de yapacak olan Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom, AB üyesi Finlandiya'nın Fennovoima Nükleer Enerji Şirketi hisselerinin yüzde 34'ünü satın aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom, nükleer enerji yatırımlarına devam ediyor. Rosatom'dan yapılan açıklamada, şirketin kardeş kuruluşlarından Raos Voima Oy'un, Finlandiya'nın Fennovoima şirketine ait  hisselerinin yüzde 34'ünü satın aldığı belirtildi. 

Satışın değeri henüz açıklanmazken, anlaşmanın, Fennovoima şirketinin Nisan ayında yapacağı hissedarlar toplantısında onaylanacağı ifade edildi.
 
Nükleer enerji alanında faaliyet gösteren Rus şirketlerinin Kırım gerginliğinden olumsuz etkilenebileceğine dair yorumların yapıldığı döneme denk gelen anlaşma, Rusya'nın, AB'nin yaklaşımına rağmen nükleer çalışmalarını aksatmadan sürdüreceğinin göstergesi oldu.

Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar kapsamında ilk adımını, ödeme sistemi firmaları Visa ve MasterCard'ın Rus bankalarıyla çalışmayı bırakmasıyla geçen hafta atan Batılı ülkeler, nükleer enerji alanında da yeni bir yaptırıma hazırlanıyor. Bu dönemde, Avrupa Birliği'nin önemli üyelerinden Finlandiya'nın, Rusya ile nükleer enerji alanında kapsamlı bir işbirliği anlaşmasına imza atması dikkati çekiyor.
 
Akkuyu Nükleer Santrali'ni de yapacak olan Rus Nükleer Kamu Şirketi ROSATOM ile Finlandiya Nükleer Şirketi Fennovoima, Hanhikivi Nükleer Güç Santrali'nin yapımı için sözleşme müzakerelerine Temmuz ayında başlamıştı. Fennovoima şirketi o tarihte, bin 200 MW gücüne sahip Rus tasarımı olan reaktörün beklentilerini karşıladığını duyurmuştu. ROSATOM tasarımı olan VVER (su soğutmalı su moderatörlü reaktör) AES-2006 projesi, yıllardır kullanılan VVER reaktör serisinin son modeli olarak biliniyor. Bu teknoloji Akkuyu NGS Projesi'nde de uygulanacak.
     

Bu konularda ilginizi çekebilir