K.Kore'nin uydu yerleştirme girişimi başarısız
Kuzey Kore'nin yörüngeye uydu yerleştirme girişimi başarısız oldu. Uyduyu taşıyan füze düştü.
ŞANGHAY - Kuzey Kore'nin dünya gözlem uydusu taşıyan füze fırlatma girişimi başarısız oldu.
Şinhua Ajansı'nın haberinde, sabah erken saatlerde uydunun yörüngeye giremediği, Kuzey Koreli bilim adamlarının başarısızlığın nedenini araştıkları belirtildi.
Şanghay Günlüğü gazetesi de Kuzey Kore'nin gönderdiği roketin Sarı Deniz üzerinde 120 kilometre yükseldikten sonra 4 parçaya ayrılarak düşmüş olabileceğini bildirdi.
Kuzey Kore yetkilileri de füze fırlatma işleminin başarısızlığını kabul ederek, resmi KCNA ajansı aracılığıyla, "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti,Kwangmyongsong-3 uydusunu Cuma 07.38'de fırlattı. Kara gözlem uydusu yörüngeye girmekte başarısız oldu. Bilim adamları, teknisyenler ve uzmanlar bu başarısızlığın nedenini incelemekte" açıklamasında bulundular.
Öte yandan, Japon Savunma Bakanı Naoki Tanaka, Kuzey Kore'nin gönderdiği roketin havalandıktan bir dakika sonra denize düştüğünü söyledi.
Japonya Hükümet Sözcüsü Osamu Fujimura da yaptığı acil basın toplantısında, fırlatmanın ardından düşen roketlerin düşen nesnelerin hiçbir etkisinin olmadığını belirtti.
Osamu, halkın panik yapmasını gerektirecek bir durum olmadığını ifade etti.
Japon Öz Savunma Kuvvetleri dünden bu yana bekleme durumundaydı.
Kuzey Kore'nin 3. başarısız yörüngeye uydu yerleştirme girişimi
ABD ve müttefikleri Pyongyang'ı kınadı, Çin şimdilik sessiz
Kuzey Kore'nin yörüngeye uydu yerleştirme girişimi 1998 ve 2009'dan sonra üçüncü kez başarısız oldu.
Fırlatmadan kısa süre sonra ABD ve bölgedeki müttefikleri Güney Kore ile Japonya, Kuzey Kore füzesinin, Çin sınırına 50 km mesafedeki Tongçang-ri Uzay Merkezi'nden kalkışının ardından uçuş esnasında parçalandığını açıkladılar.
Amerikan Hava Savunma Komutanlığı (NORAD), Amerikan sistemlerinin saat 18.39'da (TSİ 01.39) Kuzey Kore Taepodong-2 roketini tespit edip izlediğini belirterek, füzenin ilk katının Sarı Deniz'de Seul'un 165 km uzağında denize düştüğünü, ikinci ve üçüncü katlarının ise çalışmadığını, parçalarının bir tehdit oluşturmadan denize düştüğünü açıkladı.
Kuzey Kore, uzun menzilli balistik füzesi Taepodong-2'yi Temmuz 2006 ve Nisan 2009'da denemişti.
ABD'nin ardından müttefikleri Güney Kore ve Japonya da Kuzey Kore'nin füzeyi fırlatmasını kınayarak, bunu uluslararası topluma meydan okuyan Pyongyang rejiminin "provokasyonu" olarak niteledi.
Kuzey Kore'nin baş müttefiki Çin şimdilik sessiz kalırken, zenginler kulübü G8 ülkelerinin (Almanya, Kanada, ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya, Rusya) Pyongyang'ı kınayıp, BM'nin uygun yanıtı vermesi çağrısının ardından 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nden bir diplomat, Konsey'in bundan sonra atılacak adımları kararlaştırmak üzere bugün acilen toplanacağını bildirdi.
BM Güvenlik Konseyi'nin 1874 sayılı kararı, Kuzey Kore'nin nükleer ya da balistik deneme yapmasını yasaklıyor.
Kuzey Kore yetkilileri de füze fırlatma işleminin başarısızlığını kabul ederek, resmi KCNA ajansı aracılığıyla, "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kwangmyongsong-3 uydusunu Cuma 07.38'de fırlattı. Kara gözlem uydusu yörüngeye girmekte başarısız oldu. Bilim adamları, teknisyenler ve uzmanlar bu başarısızlığın nedenini incelemekte" açıklamasında bulundular.
Kuzey Kore makamları, 15 Nisan 1912'de doğan ve 1994'te ölen rejimin kurucusu Kim İl-Sung'un 100. doğum yıldönümü dolayısıyla düzenlenecek şenliklerle birlikte uydunun yörüngeye yerleştirilmesini kutlamayı planlıyorlardı.
(AA)