”KKTC'de sorumluluk izolasyonları kaldırmayan AB'de”

Talat, her türlü imkana sahip Rum tarafında çözüm heyecanı olmadığını söyledi. Talat, bunun sorumlusunun ise uluslararası topluluk ve özellikle AB olduğunu belirterek, "Taahhüt etmelerine rağmen izolasyonları kaldırmada isteksiz davranıyorlar" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKE - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecinde tarafların ilk defa ortaya koydukları önerileri yakınlaştırıp, ortak metin hazırladıklarını söyledi.

Talat, "İlk defa taraflar bir plan, ortak kağıt hazırlıyor. Geçmişte taraflar görüşlerini ortaya koyar, BM de bir öneri taslağı hazırlayıp masaya koyardı. Gali Fikirler Dizisi'nde de Annan Planı'nda aynen böyle oldu" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Lefke Platformu'nun davetlisi olarak, Lefke'de bölge halkıyla bir araya gelerek, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmayı amaçlayan müzakere süreci hakkında bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Talat, adada temaslarda bulunan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile bugün yaptıkları görüşmeye değinerek, Barroso'nun, "Kıbrıs sorununun çözümü konusunda tarafların ellerini çabuk tutması, zamanın hızla akıp gittiği" yönünde mesaj verdiğini aktardı. Talat, "Biz, zaten bunu söylüyor ve çözüm için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" dedi.

Kıbrıs sorununun Avrupalılar kadar, çözümsüzlüğün yükünü taşıyıp, izolasyon altında yaşamak zorunda kalan Kıbrıs Türk tarafı için de sıkıntı olduğunu ifade eden Talat, her türlü imkana sahip Rum tarafında çözüm heyecanı olmadığını söyledi. Talat, bunun sorumlusunun ise uluslararası topluluk ve özellikle AB olduğunu belirterek, "Taahhüt etmelerine rağmen izolasyonları kaldırmada isteksiz davranıyorlar" dedi.

Müzakere süreci devam ettiği sürece, Kıbrıs sorununun makul sürede çözümleneceğine inandığını belirten Talat, "İnanmasak, bu çabayı ortaya koymayız. Bizim ve Türkiye'nin geleceğinde önemli yeri olan AB, Kıbrıs sorununun çözümünü istiyor. Bundan dolayı ciddi bir şans var" diye konuştu.

Eylül 2008'de başlayan müzakerelerde konuların 6 başlığa ayrıldığını, bugüne kadar 4 başlığın müzakere edildiğini anlatan Talat, son 2 başlığın da ilk gözden geçirmesini gelecek günlerde tamamlayıp, ikinci gözden geçirmeye geçeceklerini belirtti.

Çok önemli olan birinci başlık "Yönetim ve Güç Paylaşımı" müzakeresinde "Yürütme" haricinde birçok konuda ciddi bir yakınlaşma sağlandığını kaydeden Talat, "Mülkiyet"te ciddi bir ilerleme sağlanamadığını söyledi. Talat, "AB ile ilişkiler" ve "Ekonomi" başlıklarında da ilerleme sağlandığını ifade ederek, müzakeresi devam eden "Toprak" konusunun birinci gözden geçirmesini ise harita sunmadan kapatacaklarını kaydetti.

Siyah-kırmızı-mavi

Cumhurbaşkanı Talat, devam eden müzakere sürecinin, tarafların uzun vadeli olarak ortaya koyduğu politikaların ortak metin halinde kaleme alınması şeklinde cereyan ettiğine işaret ederek, bunun bir ilk olduğunu söyledi.

Müzakerelerde sadece "Yönetim ve Güç Paylaşımı" başlığı altında 15 tane ortak metin hazırlandığını kaydeden Talat, şu ana kadar toplam 60 adet olan ortak metinlerde "anlaşılan" noktaların siyah, "Türk tarafının önerip, Rum tarafının kabul etmediği" noktaların kırmızı, "Rum tarafının önerip, Türk tarafının kabul etmediği" noktaların ise mavi renkte yazıldığını anlattı.

Talat, "Bu hayra alamettir. İlk defa taraflar bir plan hazırlıyor. Sonuçta bu ortak kağıtlar Anayasa ve Kurucu Anlaşmayı hazırlayacak hukukçulara zemin olacak" dedi.

Dış müdahaleler

Cumhurbaşkanı Talat, müzakereler devam ederken karşılaşılan dış müdahalelere de değinerek, özellikle Rum tarafının İngiltere ve Rusya'yla imzaladığı anlaşmaların süreci olumsuz etkilediğini kaydetti.

Talat, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın (ATAD) Orams Davası ile ilgili kararının ise "müzakere odasına atılan bir bomba" etkisi yarattığını söyledi. Basit bir hukuk kararı olmasına rağmen dolaylı etkileri çok olan kararın sürece ciddi bir zarar verdiğini kaydeden Talat, Rum tarafının karar sonrası özellikle "Mülkiyet" konusunda esneklik göstermesini beklemenin mümkün olmadığını belirtti.

Talat, ATAD kararının, KKTC'nin mülkiyet rejimiyle ilgisi olmadığını, sadece AB üyesi bir ülkenin aldığı kararların diğer AB ülkelerinde de uygulanacağını dile getiren bir karar olduğunu söyledi.

Mahkemenin konuyu idari bir sorun olarak değil, iki birey arasındaki bir sorun olarak ele aldığına işaret eden Talat, "Farklı idari kuralları olan bölgelerde yaşayan insanlar arasındaki mülkiyet sorunu, bireysel sorun olamaz. Konu idari hukukun bir sorundur" dedi.

Konunun İngiliz İstinaf Mahkemesi'nde ele alınması aşamasında devlet olarak her türlü hukuki girişimi yapacaklarını söyleyen Talat, hukuki her türlü çalışmanın hazırlanacağını belirtti.