KKTC'de UBP azınlık hükümeti kuracak

UBP’nin 20 bölgede, DP'ninse 8 bölgede belediye başkanlığı için aday göstermesi ve partilerin karşılıklı destek vermesi kararlaştırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA- KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun hükümeti kurmakla görevlendirdiği Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı İrsen Küçük, Demokrat Parti'nin (DP) dışarıdan desteğiyle azınlık hükümeti kuracak.

Ulusal Birlik Partisi ve Demokrat Parti, hükümet kurma ve 27 haziranda yapılacak yerel yönetim seçimleri konusunda mutabakata vardı.

Mutabakat, UBP Genel Başkanı İrsen Küçük başkanlığındaki UBP ve DP Genel Başkanı Serdar Denktaş başkanlığındaki DP heyetlerinin bu akşam yaptıkları görüşmede sağlandı.

İrsen Küçük, DP ile gerçekleştirilen görüşmede, 5 milletvekili bulunan DP'nin, UBP azınlık hükümetine süresiz destek vermesi, yerel yönetim seçimlerinde ise UBP'nin 20 bölgede, DP’nin ise 8 bölgede belediye başkanlığı için aday göstermesi ve söz konusu seçimlerde partilerin birbirlerinin adaylarına karşılıklı destek vermesi konularında mutabakata varıldığını söyledi.

Belediye seçimlerinde UBP’nin 8 bölgede aday çıkarmayacağı ve söz konusu bölgelerde DP;nin çıkartacağı adayların destekleneceği, DP’nin de 20 bölgede aday göstermeyip UBP adaylarını destekleyeceği, belediye meclis üyeliklerinde ise her iki partinin tüm bölgelerde aday çıkartabileceği konusunda uzlaşıya vardıklarını belirten Küçük, varılan uzlaşı çerçevesinde UBP’nin Gazimağusa, Yenierenköy, Mehmetçik, Tatlısu, Esentepe, Değirmenlik, Vadili ve Geçitkale belediye başkanlıkları için aday çıkarmayacağını kaydetti.

Hükümet konusunda uzlaşıldı

Hükümet kurma çalışmaları ile ilgili olarak ise Küçük, DP ile, DP;nin süresiz olarak UBP azınlık hükümetine destek ve mecliste güven oyu verme konusunda da anlaştıklarını açıkladı.

DP ile koalisyon hükümeti kurma yönünde müzakereler yapıldığını belirten Küçük, "Ancak bugün yaptığımız müzakerelerde varılan uzlaşı, UBP;nin kuracağı bir azınlık hükümetinin süresiz olarak mecliste desteklemesi ve güven oyu vermesi şeklinde şekillendi" dedi.

İrsen Küçük, varılan mutabakat uyarınca ayrıca DP;nin, Derviş Eroğlu;nun Cumhurbaşkanı seçilmesi ile boşalan milletvekilliği için belediye seçimleri ile eş zamanlı yapılacak Gazimağusa'daki ara seçimde aday çıkarmayıp, UBP adayı Resmiye Canaltay;ı destekleyeceğini söyledi.

UBP Genel Başkanı İrsen Küçük, DP ile varılan mutabakatların parti meclislerine götürüleceğini, bu kapsamda UBP Parti Meclisinin 17 Mayıs Pazartesi günü toplanmasını planladıklarını kaydetti.

Yeni azınlık hükümetinin Cumhurbaşkanının onayına yine Pazartesi günü akşam üzeri sunulabileceğini belirten Küçük, kabinede herhangi bir değişikliğin söz konusu olup olmadığı sorusuna, "Şimdi onu bilemiyorum" karşılığını verdi.

İki partinin uzlaşmaya varması sonucu, gün içinde Lefkoşa Belediye Başkanlığı için aday olduğunu açıklayan DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, adaylıktan feragat etmiş oldu.

Meclis'teki dağılım

50 sandalyeli KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde UBP'nin 24, Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) 15, DP'nin 5, Toplumcu Demokrasi Partisi'nin (TDP) 2, Özgürlük ve Reform Partisi'nin (ÖRP) 2 milletvekili bulunuyor. KKTC Meclisi'nde 1 bağımsız, 1 de boş üyelik bulunuyor.

Derviş Eroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle boşalan bir üyelik için 27 hazirandaki yerel yönetimler seçimlerinde ara seçim yapılacak.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir