KKTC'de yeni meclis yarın yemin edecek
UBP'nin Genel Başkanı Eroğlu, yemin töreninin ardından Talat'tan hükümeti kurma görevini alacak
LEFKOŞA - KKTC'de 19 Nisan'da yapılan seçimlerden sonra oluşan yeni Meclis ilk toplantısını yarın yapacak.
Meclis'in 7. dönem, 1. yasama yılının ilk toplantısında, seçimlerde meclise girmeye hak kazanan 50 milletvekili, yemin ederek resmen görevlerine başlayacak.
KKTC Anayasasına göre, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, genel seçiminin Resmi Gazete'de yayımlanmasından 10 gün sonra kendiliğinden toplanıyor. Seçim sonuçları ve kazananlar 21 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.
Genel Kurul'un yarınki ilk toplantısına, hazır bulunan en yaşlı milletvekili başkanlık edecek. Buna göre, ilk toplantının başkanı, Meclis'in en yaşlı üyesi sıfatını taşıyan 71 yaşındaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu olacak.
En genç iki milletvekili ise katiplik görevlerini yerine getirecek. UBP milletvekilleri Sunat Atun ile Kemal Dürüst, Meclis'in en genç iki üyesi olarak ilk toplantıda katiplik yapacak.
Milletvekilleri bu ilk toplantıda and içecek.
Toplantıya eski parlamenterler de davet edildi.
19 Nisan seçim sonuçlarına göre, 50 üyeli Cumhuriyet Meclisi'nde UBP 26, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) 15, Demokrat Parti (DP) 5, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) 2 ve Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) 2 milletvekiliyle temsil edilecek.
Eroğlu, Talat'tan hükümeti kurma görevini alacak
Bu arada, seçimlerden 26 milletvekiliyle tek başına hükümet kurma çoğunluğunu kazanarak çıkan UBP'nin Genel Başkanı Eroğlu, Meclis'teki yemin töreninin ardından Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'tan hükümeti kurma görevini alacak.
Yasal prosedür gereği, Bakanlar Kurulu'nu kurma görevini alan her milletvekili, bu görevini en geç 15 gün içinde tamamlamak veya görevi geri vermekle yükümlü.
Görevi alan grup başkanı veya milletvekilinin önerisine göre bakanlar Cumhurbaşkanınca atanacak. Bakanlar, milletvekili olmayan kişiler arasından da atanabiliyor.
Yeni Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanınca atanıncaya kadar mevcut hükümet devam edecek.
Cumhurbaşkanınca atanan Bakanlar Kurulu'nun listesi, tam olarak, Cumhuriyet Meclisi'ne sunulacak. Bakanlar Kurulu'nun programı, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde, Başbakan veya bir bakan tarafından Cumhuriyet Meclisi'nde okunacak ve ardından güven oylamasına gidilecek.
Programın Cumhuriyet Meclisi'nde okunmasından iki tam gün sonra görüşmeler başlayacak ve bittikten iki tam gün sonra oylama yapılacak.
Anayasa'ya göre güvenoyu alan Bakanlar Kurulu'na karşı, güven oylamasından sonra, üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemiyor.