KKTC'de Maronitler köylerine dönebilecek

KKTC, Maronitlerin KKTC’deki köylerine dönmelerine izin verecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı başkanlığında yapılan toplantıda Maronitlerin, Kuzey Kıbrıs'ta bulunan köylerine dönüşlerine imkan verilmesi yönünde karar alındığı belirtildi.

Bu konudaki çalışmaların Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu tarafından yürütüleceği belirtilen açıklamada, Maronitlerin köylerine dönmesini sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Maliye, İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları ile büyükelçilik ve askeri yetkililerle koordinasyon içerisinde ilerleyeceği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, kararın kısa sürede hayata geçmesi için mevzuata ilişkin gerekli düzenlemeler başta olmak üzere yol haritasının ve uygulama takviminin tamamlanacağı ifade edildi.

Kıbrıs Maronitleri, Ortaçağ'da Lübnan'dan dini ve siyasi çatışmalar sebebiyle kaçarak Kıbrıs'a yerleşen ve Maruni Kilisesi üyesi olan, günümüzde de varlıklarını devam ettiren bir topluluk olarak biliniyor. Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre Kıbrıs'ta yaklaşık 5 bin civarı Maronit yaşıyor.