Komandoların yakalanması 'köstebek'

Kiev yönetimi, Ukraynalı üç komandonun Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından yakalanmasında 'köstebek' rolü olduğunu savundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DONETSK - Kiev yönetimi, Ukraynalı üç komandonun ülkenin doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı operasyon sırasında yakalanmasına içerden bilgi sızdırılmasının neden olduğunu belirtti. 

Ukrayna Güvenlik Servisi Sözcüsü Marina Ostapenko, üç subayın geçtiğimiz günlerde Donetsk bölgesinde yakalanmasında rol oynayan köstebeğin merkez karargahta olmadığını, bilgi sızdıran kişi ya da kişilerin bulunmasının yakın olduğunu söyledi.  

Ostapenko, şu anki durumları konusunda hiçbir bilgi sahibi olmadıkları subayların serbest bırakılması için kendilerine herhangi bir şart sunulmadığını belirtti. 

Ukrayna Güvenlik Servisi bünyesindeki "Alfa" özel timinde görevli yarbay, binbaşı ve yüzbaşı rütbeli görevlilerin Gorlovka'da yakalandıktan sonra Rusya yanlısı grupların kontrolündeki Slavyansk'a götürüldüğü açıklanmıştı.  Elleri ve gözleri bağlı, yüzlerinde kan izleri bulunan subaylar, dün pantolonları çıkarılmış halde Rus basınında teşhir edilmişti.  

Ostapenko, Rusya yanlısı silahlı grupların elinde başka rehineler de bulunduğunu, yaklaşık 40 kişinin rehin tutulduğunu kaydetti. 

Slavyansk kentindeki ayrılıkçılar, AGİT Viyana Belgesi kapsamında bölgede bulunan uluslararası askeri gözlemci heyetini de bir süredir alıkoyuyor. Çeşitli ülkelerden 7 gözlemci ve 5 Ukraynalı subaydan oluşan heyetten bir İsveçli, dün akşam sağlık sorunları nedeniyle serbest bırakılmıştı. AGİT, alıkonulan diğer kişilerin serbest bırakılması için çalışmalarını sürdürüyor. 

Kernes'in durumu ciddi 

Bu arada, bugün sırtından vurulduğu ve ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı açıklanan Kharkiv Belediye Başkanı Gennady Kernes'in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi. Kernes'in ameliyat edildiği, ameliyatın başarılı geçtiği açıklandı. 

Kernes'in ülkenin doğusundaki kentte sabah sporu yaptığı sırada ağaçlık alandan uzun namlulu silahla ateş açılması sonucu sırtından yaralandığı ifade edildi. Saldırıyı kimin düzenlendiği belirsizliğini koruyor. Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Kharkiv polisinin olayla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı. 

Görevinden azledilen Viktor Yanukoviç'in destekçisi olarak bilinen Kernes'in, devlet başkanının Kiev'deki gösteriler üzerine  ülkeyi terk etmesinin ardından yeni yönetim ve göstericiler lehine de görüşler dile getirdiği belirtildi. 

"Mini oligark" olarak tanımlanan Kernes, bölgenin önde gelen işadamları arasında yer alıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir