Komşuda kriz sonrası Türk akını

Yunanistan'da turizm sektöründeki fiyatların düşmesi Türk turistlerin ilgisini çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan'da ekonomik kriz nedeniyle  turizm sektöründeki fiyatların düşmesi Türk turistlerin taleplerinde artışa neden  olurken, özellikle Ramazan sonrasında komşuyu ziyaret edenlerin sayısında büyük artış yaşanabileceği tahmin ediliyor.

Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, komşuda krizin  baş göstermesinden bu yana seyahat taleplerinde dikkat çekici bir artış olduğunu  belirtti.

Kriz nedeniyle Yunanistan'da "her şeyin ucuzladığı" algısının Türk  turistlerin tercihlerindeki değişimi sağladığını dile getiren Özkar, bunun turizm  sektöründe doğal bir çıktı olduğunu kaydetti.

Türkiye'den Yunanistan'a olan turların her geçen yıl istikrarlı bir  şekilde yükseldiğine dikkat çeken Özkar, özellikle Yunanistan için son 3 ay  içerisinde şirketlerine gelen çağrılarda yüzde 15 oranında artış olduğunu  söyledi.

Özkar, geçen yıla oranla bu yıl Yunan adaları ve Yunanistan kültür  turlarında yüzde 60 oranında yükseliş yaşandığına dikkat çekerek, yıl sonuna  kadar bu oranın yüzde 72'ye varmasını beklediklerini dile getirdi

Komşuya bu ilginin en önemli nedeninin Yunanistan ekonomisindeki kriz  dolayısıyla yeme-içme ve turistik tesis fiyatlarının son derece uygun rakamlara  gerilemesi olduğunu ifade eden Özkar, "Turizm sektörünün geneline bakacak  olursak, geçtiğimiz yıl Türkiye'den toplam 900 bin kişinin Yunanistan'ı seyahat  ettiği tahmin ediliyor. Bu yıl ise bu oranın yüzde 15'lik artışla 1 milyonu  geçeceği tahmin ediliyor" dedi.

Yunanistan'a olan turların vizeli ve vizesiz Yunan adaları gemi  turları, Mikanos ve Girit'e yapılan uçaklı tur paketleri, araçlarıyla Yunanistan  ana karasında olan Dedeağaç, İskeçe, Taşöz ve Halkidiki gibi deniz kenarı  kasabalara yapılan seyahatler ve tur operatörleri vasıtasıyla Selanik, Atina,  Kavala, İskeçe ve Dedeağaçlı programlarından oluştuğu bilgisini paylaşan Özkar,  son dönemlerde ise en popüler turlar arasında 199 avroya satılan 4 günlük,  konaklamalı ve Atina'nın da dahil olduğu Selanik-Kavala tur paketi olduğunu  anlattı.

Turistler yanlarında nakit bulundurmalı

Yunanistan'a gidecek Türk turistlere yanlarına yetecek kadar nakit  para almalarını öneren Özkar, "Bankamatiklerden istenildiği kadar para  çekilemiyor. Bu nedenle herkesin maddi önlemini alarak seyahatine çıkması  gerekiyor" diye konuştu.

Kriz nedeniyle fiyatların düşmesinden dolayı turizm alanında olumlu  bir etkinin yaşandığını dikkat çeken Özkar, kriz nedeniyle geçen yıla oranla  yüzde 30'ların üzerinde bir  potansiyel artışının yaşandığını tahmin ettiğini belirtti.

Özkar, mali sıkıntı yüzünden otel ve restorant fiyatlarında yüzde  30'lara kadar fiyat avantajı yaşandığını, bu rakamın aşağısına bir daha  gelinmesinin zor olacağını kaydederek, Türkiye'den ramazan sonrasında  Yunanistan'a yönelik turların artacağını ve Yunanların Türkiye'ye seyahatlerinin artmadığı fakat azalma da  yaşanmadığını belirtti. Yunan turistlerin İspanya, Almanya, Fransa gibi ülkeler  yerine, en yakın komşusu olması ve fiyatların da uygunluğu nedeniyle Türkiye'ye  gelmeyi tercih ettiğini ifade etti.

Kolay vize alınması en büyük etken

 Anı Tur Turlar Koordinatörü Hakan Öksel ise şengen ülkeleri arasında  en kolay vize alınması, uçak, deniz ve kara yolu ile gidilmesi açısından  Yunanistan'ın Türk turistleri için önemli bir turizm destinasyon olduğunu  vurguladı.

Geçen yıl şirket olarak yurt dışı operasyonlarında komşunun payının  yüzde 15 olduğunu, ancak kriz nedeniyle bunun özellikle ramazan ayından sonraki  artışla yüzde 25'lere kadar çıkacağını tahmin ettiklerini söyleyen Öksel,  düzenledikleri turların, paketin içeriğine göre 69 ila 299 avro arasında  değiştiğini dile getirdi.

Öksel, kriz nedeniyle Yunanistan'daki nakit sıkıntı yüzünden, Türk  turistlere yanlarında kendilerine yetecek kadar nakit götürmeleri tavsiyesinde  bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir