Konsey'deki tıkanma, çok kanlı bir süreç başlattı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, G-20 toplantısında Türkiye'yi temsil ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LOS CABOS - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meksika'nın Los Cabos kentinde yapılan G-20 Dışişleri Bakanları Toplantısında ve burada yaptığı ikili görüşmelerde Suriye konusunu gündeme getirdiğini belirterek, "BM Güvenlik Konseyi'ndeki tıkanma Suriye'de daha çok ölümlere yol açan bir süreç başlattı çünkü uluslararası toplumun harekete geçmeyeceği kanaati ortaya çıkınca, böyle bir kanaat sahibi olan yönetim, çok daha kanlı operasyonlar yürütmeye başladı" dedi.

Davutoğlu, Beşşar Esad yönetiminin ülkeden kaçışları engellemek için sınırlarına mayın döşettiği yolundaki iddialar hakkında ise, "Suriye'yi bir açık hava hapishanesine çevirmek, yönetimin yapacağı en büyük hata olur" diye konuştu.

Açılış oturumunda konuştu

Dünya nüfusunun yüzde 70'ini ve dünya ekonomisinin yüzde 90'ını oluşturan G-20 üyesi ülkelerin Dışişleri bakanları, Meksika'nın Los Cabos kentinde bir araya geldi.

G-20 üyesi olmayan bazı ülkelerden katılımcıların da yer aldığı toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ediyor. G-20 ülkelerinin Dışişleri bakanlarını ilk kez bir araya getiren iki günlük toplantıda Davutoğlu, çok sayıda mevkidaşı ile ikili görüşmeler yapıyor.

Davutoğlu, toplantının basına kapalı olarak gerçekleştirilen açılış oturumunda yaptığı konuşmada, küresel sisteme katılımın önemine vurgu yaptı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye konusunda alınan son kararının bir soğuk savaş izlenimi yarattığını da dile getirerek, bunun önlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Ekonomik kalkınmanın önemi ve ekonomik krizler konusuna da değinen Davutoğlu, Avrupa'daki borç krizinin çokça konuşulduğunu ancak Afrika'daki açlık ve gıda krizlerinin gündeme getirilmediğini söyledi.

Ahmet Davutoğlu, önümüzdeki dönemde yeni inisiyatiflerin de önemine dikkati çekti ve bu konuda Medeniyetler İttifakı'nı örnek gösterdi.

Temsil kabiliyeti yüksek bir yapı gerekli

Dışişleri Bakanı, açılış oturumunun ardından açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, G-20 ülkelerinin dışişleri bakanlarının ilk kez bir araya geldiğini hatırlatarak, günümüzde uluslararası ekonomik sorunlar ve siyasi sorunların birbirinden ayrılamadığını söyledi. Uluslararası siyasi sorunların daha kapsayıcı şekilde ele alınması gerektiğini dile getiren Davutoğlu, "İçeride de vurguladım. BM Güvenlik Konseyi'nin karar alış biçimine bakıldığında, konunun doğrudan ilgili olan ülkelerinin ve bölgelerinin kanaatleri göz önüne alınmaksızın 5 daimi üye kendi aralarında bir takım müzakereler, pazarlıklar yürütüyorlar ve o pazarlıklar neticesinde bir takım kararlar çıkıyor. Halbuki bu kararların bedelini o ilgili ülke ya da bölge ödüyor, veya komşuları ödüyor. O zaman daha temsil kabiliyeti yüksek bir yapı oluşması lazım" dedi.

Davutoğlu, Beşşar Esad yönetiminin ülkeden kaçışları önlemek amacıyla sınırlarına mayın döşettiği iddiaları konusundaki bir soru üzerine de, bazı çalışmalar olduğu bilgisinin kendilerine de geldiğini söyledi.

İran'ın nükleer programı

Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'nin 5 artı 1 ülkeleri ile nükleer müzakereler için yeniden İstanbul'da bir araya gelmeye hazır olduğu yönündeki açıklaması hakkında ise şöyle konuştu:

"(AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi) Catherine Ashton ile bu konuyu görüştük. Yarın daha kapsamlı görüşeceğiz. Kendisi de bu konuya olumlu baktıklarını ifade ettiler. Zaten biz iki taraf arasında da bu konuda fikir teatisini sağlamak için geçmişte de, son 1 ay içinde de, benim Tahran ziyaretim sonrası, yeni müzakereler konusu momentum kazanmıştı. Önemli olan toplantının yapılması ve netice alınması. Nerede yapıldığı önemli değil ama Türkiye'de yapılması arzu edilirse biz memnuniyetle elimizden geleni yaparız. Değerli dostum Sayın Salihi'nin açıklaması da İran'ın bu konuda Türkiye'ye duyduğu güvenin göstergesidir."

G-20 Zirvesi'ne hazırlık

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, toplantının diğer bölümünde gerçekleştirilecek "insani kalkınma için küresel yönetim müdahaleleri oluşturmak" konulu oturumda da baş konuşmacı olarak katılımcılara hitap edecek.

Toplantının katılımcıları arasında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da bulunuyor.

G-20 Dönem Başkanlığını yürüten Meksika'nın Dışişleri Bakanı Patricia Espinoza'nın açılış konuşmasıyla başlayan toplantının belirli bir gündem maddesi bulunmuyor. Toplantının gayrı resmi olması nedeniyle katılımcıların çeşitli konularda, özellikle dünyadaki krizler konusunda görüş alışverişi yapması öngörülürken, toplantının sonunda katılımcıları bağlayacak bir sonuç bildirisinin yayımlanmayacağı belirtiliyor.

Katılımcıların başta Ortadoğu'daki sorunlar, ekonomik krizler ve bunların yanı sıra çevre sorunları ile insanlığı tehdit eden açlık gibi konuları ele alması bekleniyor.

Meksika'daki toplantının aynı zamanda, haziran ayında yine Los Cabos'ta gerçekleştirilecek G-20 Zirvesi için de bir hazırlık niteliği taşıdığı belirtiliyor.

Dışişleri Bakanları toplantısının ardından G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı da evsahibi Meksika'nın başkenti Mexico City'de yapılacak. 25-26 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanı sıra Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın katılması öngürülüyor. Bu toplantıda ise ağırlıklı olarak Avrupa'daki borç krizinin tartışılması bekleniyor.

(A.A)

Bu konularda ilginizi çekebilir