Kosova'da Türkçe'nin zaferi

Kosovalı Türklerin uzun yıllar uğraş verdiği resmi evraklarda Türk dilinin uygulanması, kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kosovalı Türklerin uzun yıllar uğraş verdiği resmi evraklarda Türk dilinin uygulanması, kabul edildi. Hafta içinden itibaren Kosova genelindeki 40'a yakın belediyede; doğum belgesi, vatandaşlık, ikamet, nikah belgeleri Arnavutça, Sırpça ve İngilizcenin yanında Türk dilinde de verilmeye başlandı.

Konuyla ilgili konuşan Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi Resmi Diller Çalışma Gurubu Başkanı Taner Güçlütürk, yaşanan olumlu gelişmeden ve elde ettikleri başarıdan duydukları memnuniyeti ifade etti.

Belediyeler düzeyinde Türkçe, Boşnakça ve Sırpçanın uygulanmasıyla ilgili yaşanan sıkıntılar üzerine art arda yetkili mekanizmaları uyardıklarını söyleyen Güçlütürk, başkanlığındaki Resmi Diller Çalışma Gurubu ve Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi’nin, sorunu Resmi Diller Komiserliğine ve İçişleri Bakanlığına yazılı olarak taşıdıklarını söyledi.

Bunun üzerine gerekli önlemlerin alınması için harekete geçen her üç kurumun ortak çalışma ve girişimiyle, uzmanların gerçekleştirdiği çalışmalar ardından Sivil Kayıt Merkezi tarafından yönetilen ortak bilgisayar sistemine Arnavutça, Sırpça, Türkçe, Boşnakça ve İngilizce olmak üzere bütün resmi diller yerleştirilerek, hafta başından itibaren uygulanmaya geçti.

Kosovanın tek Türk belediyesinde mutluluk

Kosova'da tamamı Türk nüfusun oluşturduğu ve Kosova'nın tek Türk belediyesi olan Mamuşa Belediyesi'nde de bu uygulanmanın yürürlüğe geçmesi mutluluk yarattı. Konuyla ilgili DHA'ya konuşan Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç, uzun uğraşlar sonucu verdikleri mücadele ardından Türk dilinin diğer dillerle eşit bir şekilde resmi evraklarda kullanılmaya başlandığını söyledi.

Vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerde de bu güzel gelişmeden dolayı mutluluk duyduklarını ifade ettiler.

Bu konularda ilginizi çekebilir