Kosova’da seçim heyecanı

Kosova halkı, erken genel seçimlerde oy kullanmak üzere sandık başına gitti. Seçimlerde beşi Sırp, altısı Boşnak ve ikisi Türk olmak üzere toplam 30 siyasi hareket yarışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PRİŞTİNE - Ülke genelinde saat 07:00 itibariyle 798 seçim merkezinde oy kullanma işlemi başladı. Oy kullanma hakkına sahip 1,78 milyon seçmen Kosova meclisindeki yeni oluşumu belirleyecek. Seçimlerde beşi Sırp, altısı Boşnak ve ikisi Türk olmak üzere toplam 30 siyasi hareket ve 1235 aday yarışıyor.

Ülkede oy kullanma işlemi saat 19:00'da sona erecek. Kosova'da beşinci kez yapılan genel seçimler 6,3 milyon avroya mal olacak.

Ülkedeki en köklü Türk siyasi partisi olan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP), seçimlere toplam 50 milletvekili adayı, Kosova Türk Adalet Partisi (KTAP) de  24 milletvekili adayı ile katılıyor.

Kosova'da 7 Mayıs'ta meclisin lağvedilmesi sonucu erken genel seçimlere gidilmesi kararlaştırılmıştı. Kosovalı liderler, Kosova Silahlı Güçleri'nin kurulması için mecliste yapılan başarısız girişimlerin ardından meclisin lağvedilmesi ve erken seçim yapılması kararı almıştı.

Seçimlerde Kosova'daki polis ve adalet misyonu EULEX, Kosova NATO Barış Gücü (KFOR) askerleri ve Kosova polisi gerekli güvenlik önlemlerini alacak. Kosova'nın kuzeyindeki Sırp bölgesinde ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) seçimleri gözlemleyecek. AGİT'in yanı sıra seçimleri 27 bin 733 yerli ve yabancı gözlemci izleyecek.

Kosovalı liderler vatandaşları oy kullanmaya çağırdı

Erken genel seçimlerin yapıldığı Kosova'da liderler, tüm seçmenlerden oy kullanmalarını istedi.

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, başkent Priştine'deki "1 Ekim" salonunda oyunu kullandı. Seçimlerin Kosova'nın "yetişkinliğini" göstereceğini belirten Yahyaga, Kosovalı seçmenleri oy kullanmaya çağırdı. Seçimlerde Kosova'nın geleceğinin şekillendirileceğini ifade eden Yahyaga, "Erken genel seçimler ülkemizdeki demokrasi seviyesini ve yetişkinliğimizi gösterecek. Bugün Kosova için bir sınavdır" dedi.

Kosova Başbakanı Haşim Thaçi de Priştine'de "Faik Konica İlkokulu"nda eşi ve oğlu ile oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimlerin adil ve özgür olmasını beklediğini söyledi. Kosovalılara güvendiğini belirten Thaçi, "Bugün tüm dünyaya ülkemizin demokratik olduğunu ispatlayacağız. Bu seçimler, Kosova'nın modern tarihi için önemli bir gündür. Kosova genç bir Avrupa ülkesidir. Biz de her türlü imkanı vatandaşlarımız ve ülke çıkarları için kullanacağımıza söz verdik" diye konuştu.

Kosova'nın Geleceği İçin İttifak (AAK) Genel Başkanı Ramuş Haradinay ise oyunu kullandıktan sonra seçimlerin ülkenin geleceğini belirleyeceğini kaydetti.

Kosova Merkez Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyinde Sırpların yaşadığı bölgelerde oy kullanma işleminin olaysız bir şekilde devam ettiği belirtildi. Güneydeki Prizren kentinde ise seçim merkezi yetkililerinden birinin oy kullanma işlemlerini böldüğü için merkezden uzaklaştırıldığı bildirildi.

Kosova Savcılığı Seçim Koordinatörü Laura Pula, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şimdiye kadar sadece bu sorunla karşılaştıklarını ve diğer seçim merkezlerinde herhangi bir olay yaşanmadığını söyledi. Seçimlerde 100 savcı ve 300 yardımcısının gözlem yaptığını belirten Pula, oy kullanma işlemlerini bölen gözlemcinin yerine başka birisinin geldiğini ifade etti.

Oy kullanma işlemi saat 19:00'da sona erecek. Kosova'da beşinci kez yapılan genel seçimler 6,3 milyon avroya mal olacak. Ülkedeki en köklü Türk siyasi partisi olan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP), seçimlere toplam 50 milletvekili adayı, Kosova Türk Adalet Partisi (KTAP) de  24 milletvekili adayı ile katılıyor.

Kosova'da 7 Mayıs'ta meclisin lağvedilmesi sonucu erken genel seçimlere gidilmesi kararlaştırılmıştı. Kosovalı liderler, Kosova Silahlı Güçleri'nin kurulması için mecliste yapılan başarısız girişimlerin ardından meclisin lağvedilmesi ve erken seçim yapılması kararı almıştı.

Seçimlerde Kosova'daki polis ve adalet misyonu EULEX, Kosova NATO Barış Gücü (KFOR) askerleri ve Kosova polisi güvenliği sağlıyor. Kosova'nın kuzeyindeki Sırp bölgesinde ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) seçimleri gözlemliyor. AGİT'in yanı sıra seçimleri 27 bin 733 yerli ve yabancı gözlemci izliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir