”Kriz konusunda polemiğe gerek yok, önümüze bakalım”

İş Bankası Genel Müdürü Özince, kriz konusunda ilgili kesimlerin birbirini ağır eleştirilere maruz bırakmaması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ADANA - Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ABD'de başlayan ve küresel bir boyut kazanan kriz konusunda ilgili kesimlerin birbirini ağır eleştirilere maruz bırakmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Kriz mutlaka ülkemizi etkileyecektir. Biz bu dönemde polemiğe girmeden, nasıl hareket edeceğimize bakalım" şeklinde konuştu.

Türkiye İş Bankası'nın geleneksel olarak düzenlediği "İş'le Buluşmalar" toplantısının son durağı Adana oldu. "Global Gündemde Geleceğe Bakış" konulu toplantıyı DÜNYA Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt yönetti. Toplantının açılış konuşmalarını Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş, Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, Adana Ticaret Borsası Başkanı Fethi Coşkuntuncel, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı F. Kayhan Söyler, İş Finansal Kiralama AŞ Genel Müdür Yardımcısı Dilek Korkut ve Adana Valisi İlhan Atış yaptılar. Toplantının ardından düzenlenen ve Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, Ege Çifçiler Derneği Başkanı Hulusi Tanman'ın katıldığı paneli çok sayıda sanayici ve işadamı izledi.

Toplantının ilk konuşmasını yapan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, küresel mali krizi değerlendirerek, "Dünyada yaşanan bu krizin etkilerini herkes çok merak ediyor. Mutlaka kriz ülkemizi etkileyecektir. Birbirimizi ağır eleştirilere maruz bırakmadan, polemiğe girmeden, önümüze, neyi ne yapacağımıza bakalım" dedi. Krizin bir yıldır ilgili kesimlerce konuşulduğunu ve teşhislerinin konulduğunu anlatan Özince, Türkiye'deki finans sektörünü de değerlendirerek, şunları dile getirdi: "2001 krizine gelirken Türkiye'nin bankacılık sektörüyle ilgili sorunları birike birike büyümüştü. Şimdi bu yönden avantajlıyız. Bir aya yakın zaman geçti, bizim bankacılık sistemimizde pek fazla sıkıntı yaratmadı. Bankalarımız mudilerin mevduatını ödemekte bir sıkıntıya girmiyor. Bankalarımız yurt dışındaki bankalar gibi vergi mükelleflerimizin cebinden bir devlet desteği gerektirir, görüntüsünü vermiyor. Kısacası bankacılık sistemimiz güçlü. Oradan bize yeni bir külfet değil, fayda gelecektir. Türkiye'nin birçok rakibi olan ülke problemden olumsuz etkileniyor, biz sistemini yeni reforme eden sayılı ülkelerdeniz. Siyasi istikrarımızı bozan unsurları ortadan kaldırıp, başarmaya odaklandığımız zaman daha iyisini yapacak bir gücümüz var."

Çalkantılı dönemleri göğüsleriz

Süreçle ilgili İş Bankası'nın da durumunu da ele alan Özince, "İş Bankası şu anda 10 milyar YTL'yi aşkın sermayesi ile uluslar arası anlamda gerekecek sermaye seviyesinin yaklaşık 2 katı büyüklüğünde. Bunun bizi iki katı değil ama en az yüzde 50 daha işimizi büyütecek anlamda destekleyeceği düşüncesindeyim. Yani biz daha çok şube açarız, daha çok istihdam yaratırız, çok kredi veririz, çok çalkantılı dönemleri de göğüsleriz" şeklinde konuştu. 2001 krizi öncesi Türkiye'de birçok hatalı bankacılık faaliyetinin olduğunu ve kötü bir rekabet ortamının söz konusu olduğuna vurgu yapan Özince, "2001 krizinden sonra yeni çıkan sistemden sonra İş Bankası olarak çok sağlıklı büyüdük. Hem bilançomuz dünya çapında rekabete daha çok ayak uydurabilecek hale geldi hem de sermayemiz çok güçlendi. Amacımız İş Bankası gibi kurumların, gelecek için güçlü ve diri olmasını sağlamak. Bütün amacımız bu yaklaşımla sadece sizlere değil çocuklarınıza torunlarınıza hizmet etmek. Kumbarayı tedavülden düşürmeyecek önlemler almak" diye konuştu. 

İş Bankası 1000 şubeye koşuyor

İş Bankası olarak, Türk ekonomisinin ve girişimcisinin hizmetinde olacaklarını kaydeden Özince, 995 şubesi olan bankalarının 1000 şubeye doğru yol aldığını anlatarak, "Adana'da da 3 yeni şube açmaya hazırlanıyoruz. Son 2 yılda 250 milyon YTL'lik yatırım yaptık, yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu çalkantılı dönemlerden de çıkılabileceği hususunda işadamlarını da daha güçlü düşünmeye yaklaştırmak için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.