Küba resmen açıkladı: ABD Büyükelçiliği 20 Temmuz'da açılacak

Küba Dışişleri Bakanlığı, ABD ile karşılıklı olarak 20 Temmuz'da büyükelçilikleri açacaklarını duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küba Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki ülkenin 20 Temmuz'da diplomatik ilişkilerini tam tesis ederek, büyükelçiliklerini açacağı belirtildi. 

ABD Başkanı Barack Obama, Küba Devlet Başkanı Raul Castro'ya sabah saatlerinde konuyla ilgili bir mektup göndermişti. 

Obama daha sonra Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, "Bugün ABD'nin resmi olarak Küba ile diplomatik ilişkileri tekrar kurma ve karşılıklı olarak büyükelçilikleri açmada mutabık kaldığını duyuruyorum" diyerek, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yaz sonunda Havana'ya gidip Amerikan bayrağını büyükelçilikte yeniden göndere çekeceğini ifade etmişti. 

İki ülke, Obama'nın, geçen yılın Aralık ayında Küba ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik tarihi açıklamasının ardından büyükelçilikler konusunu müzakere etmeye başlamıştı. 

Yarım yüzyıldan sonra ilk kez 11 Nisan'da bir ABD Başkanı ile Küba Devlet Başkanı yüz yüze görüşme yaparken Obama yönetimi, 14 Nisan'da da Küba'yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarma kararı almıştı. 

ABD ve Küba, 1961'de kesilen diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmenin koşulları üzerinde yaklaşık altı aydır görüşmelerde bulunuyor.  
 

Bu konularda ilginizi çekebilir