Trump, Kudüs kararını açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, canlı yayında yaptığı açıklamada Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan etti. Trump, "Kudüs, İsrail'in resmi başkentidir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, ABD'nin Kudüs'le ilgili yeni yaklaşımını ilan etti.

İsrail ile Filistin arasındaki sorunlara yeni bir perspektifle bakmak gerektiğini dile getiren Trump, ABD'nin Kudüs'ü, resmen İsrail'in başkenti olarak tanıdığını belirtti.

1995 tarihli "Kudüs Yasasına" atıf yaparak o tarihte ABD'nin Kudüs'ü İsrail'n başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliğini de Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma tavsiyesinde bulunduğunu hatırlatan Trump, "20 yıldan uzun süredir tüm başkanlar bu yasanın gereğini yapmayı ertelediler ve buna gerekçe olarak barış çabalarını gösterdiler. Bu sürenin ardından şu anda daha önce olmadığı kadar İsrail ile Filistin arasında kalıcı bir barışa yakınız. Dolayısıyla şu anda Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı gelmiştir." şeklinde konuştu.

TBMM'den 'Kudüs' bildirisiTBMM'den 'Kudüs' bildirisi

Çavuşoğlu'ndan ABD'ye kınamaÇavuşoğlu'ndan ABD'ye kınama

Büyükelçilik Kudüs'e taşınacak

Trump, Tel Aviv'deki Amerikan Büyükelçiliği konusunda ise, "Dışişleri Bakanlığına, Tel Aviv'deki büyükelçiliğimizin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatını verdim." açıklamasını yaptı, ancak elçiliğin taşınmasıyla ilgili herhangi bir zaman çizelgesi öngörmedi.

Söz konusu adıma rağmen İsrail ile Filistin arasındaki barış süreci için çok ümitli olduğunu dile getiren Trump, "ABD olarak İsrail ile Filistin arasında iki devletli çözümü hala destekliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Karara ilişkin tepkiler

Başbakan yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ: ABD Başkanı Trump’ın,Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı,Türkiye açısından kabul edilemez ve yok hükmünde bir karardır.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın kararla ilgili, "Bu karar bizim için yok hükmünde. Sorumsuz ve hukuksuz açıklamayı kınıyoruz ve reddediyoruz." dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Üzüntüyle karşılıyorum. Bu kararı Fransa onaylamıyor.

Netanyahu teşekkür etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'a, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma kararından" dolayı teşekkür etti.

Kararı "tarihi" olarak nitelendiren Netanyahu, "ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in "başkenti" olarak tanıma ve ABD büyükelçiliğini buraya taşıma hazırlığı yönündeki cesur ve adil kararından dolayı derin memnuniyet duyuyoruz." dedi.

BM Genel Sekreteri'nden açıklama

BM Genel Sekreteri Guterres, "Kudüs, BMGK ve BM Genel Kurul kararları temel alınarak, iki taraf arasında doğrudan görüşmeler yoluyla en son çözülmesi gereken bir konudur." değerlendirmesinde bulundu.

Mısır: Kararı reddediyoruz, kınıyoruz

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, ABD Başkanı Donald Trump'ı, "ülkesinin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasının tehlikeli yansımaları olacağı" yönünde uyardı.

ABD Başkonsolosluğu önünde protesto

ABD İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyesi bir grup, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını protesto etti. ABD aleyhine slogan atan yüzlerce kişi, 'Kudüs, İslam'ındır' pankartı açtı.