Kur için ilk kez 'aşırı' dedi

BOJ Başkanı Kuroda, Japon Yeninde son dönemde yaşanan hareketlerini ilk kez 'aşırı' olarak tanımladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, Japon Yeni'nde son dönemde yaşanan hareketleri 'aşırı' olarak tanımlayarak işlemcileri kuru yükseltmemeleri konusunda uyardı. 

Washington'da konuşan Kuroda, "Geçtiğimiz birkaç günde yaşanan hareketler ile yendeki aşırı değerlenmenin hafif şekilde düzeltildiğini söyledi. 

Kuroda, kur hareketlerini tanıklamak için ilk kez 'aşırı' kelimesini  kullandı ve güçlü yenin Japon ekonomisine zarar verebileceği endişelerini ortaya koydu.

Kuroda açıklamasında, G20 maliye bakanlarının bu hafta yapacakları toplantıda kur politikasını ve güçlü yeni tartışıp tartışmayacakları konusunda yorum yapmazken, kur politikasının, müdahale edip etmemenin Japonya Maliye Bakanlığı'nın görev, yetkisinde olduğunu hatırlattı. 

"Kurdaki derin endişelerimizi ABD'ye ilettik"

Öte yandan Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, ABD Hazine Bakanı Jack Lew'e Japonya'nın kurlarda son dönemde yaşanan tek yönlü hareketten derin endişe duyduğunu ilettiğini söyledi.

Aso, G20 maliye bakanları toplantısının ardından ABD Hazine Bakanı Lew ile yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamasında, "Lew'e, kurlardaki  aşırı oynaklık ve düzensiz hareketlerin ekonomi üzerinde negatif bir etkisi olabileceğini ifade etti. Ayrıca kur piyasasında son dönemdeki tek yönle hareketlerden duyduğum derin endişeyi aktardım" diye konuştu.

Aso açıklamasında Lew ile G20'e varılan rekabetçi devalüasyonlardan kaçınma konusunda varılan anlaşmasının negatif faizler gibi yurt içini hedefleyen para politikası adımlarını sınırlamadığı konusunda görüş birliği içinde olduklarını da söyledi.