Küresel büyüme potansiyelin altında kalacak

BM "Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler" raporunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM, küresel ekonomik büyümenin, devam etmekle birlikte potansiyelin altında gerçekleşeceğini bildirdi. 

BM "Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler" raporunun yarı yıl güncellemesi, basın toplantısıyla açıklandı. 

Rapora ilişkin detayları aktaran BM Genel Sekreteri'nin Ekonomik Gelişme'den Sorumlu Yardımcısı Shamshad Akhtar, dünya genelinde liderlerin dengeli büyümeyi desteklemeye ve iş imkanı oluşturmaya odaklanmaları gerektiğini söyledi. 

Shamshad Akhtar, geçen yıldan bu yana gelişmiş ekonomilerin yapısal riskleri önemli ölçüde azalttığını, tüketici, iş çevreleri ve yatırımcı güveninin yükseldiğini dile getirerek, "Ancak ekonomik büyüme sınırlı düzeyde kaldı" dedi. 

Gelişmekte olan ekonomilerin önemli büyüme rakamlarına ulaştıklarını ancak oranın potansiyelin altında olduğuna değinen Akhtar, bu durumun yılın ikinci yarısında ve gelecek sene de devam etmesinin beklendiğini vurguladı. 

Geçen yıl Aralık ayında yayımlanan raporda, küresel ekonominin bu yıl yüzde 2,4, gelecek yıl ise yüzde 3,2 büyümesinin beklendiği, rakamların revize edildiği ve bu sene yüzde 2,3, gelecek yıl ise yüzde 3,1 oranında büyüme beklendiği belirtildi. 

Raporda, Avrupa ve ABD'de kriz nedeniyle oluşan işsizlik sorununun çözümü için de en az 5 yıla ihtiyaç olabileceği tahmini yer aldı. 

Raporda kürsel ekonominin halen kırılgan olduğu ve riskler taşıdığı aktarılarak, Avro Bölgesi'ndeki sorunlar ve ABD'deki mali uçuruma işaret edildi. 

Avro Bölgesi'ndeki işsizlik sorunun önemine değinilen raporda, ABD'de oranlardaki azalmaya rağmen işsizliğin halen tarihi standardın üzerinde olduğu bildirildi.