Küresel piyasada hava iyimser

ABD'de Fed'in faiz kararı ve senatonun işsizlik konusunda attığı adımlar ile Japonya'nın faiz kararı, borsaların yüzünü güldürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Japonya merkez bankasının faiz oranını yükseltmeme kararı ve ABD hükümetinin işsiz sayısını azaltmak için yaptığı girişimler borsalarda olumlu hava yarattı. 

Asya Pasific endeksi 0,5 yükselerek 124.98 puandan işlem gördü.

Bakır fiyatı ise yükselişe geçti. Bakır yüzde 0,5 değer kazandı, ton başına fiyatı 7 bin 524 dolar oldu.

ABD'deki gelişmeler de borsalara olumlu yansıyor. İstihdam paketinin kabul edilmesi ve tüketici fiyatlarının değişmemesi ABD ekonomisinin büyümeye devam ettiğini gösteriyor. ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik maaşı başvurularının 13 Mart itibariyle 5 bin azaldığını ve 457 bin olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz yıl Mart ayı ile kıyaslandığında başvurularda artış olmadığına dikkat çekildi.

Uzakdoğu'da borsalar genel olarak yükselişe geçti. Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 0.7 puan kaybetti. Sony yüzde 2,8 yükselirken, toplam satışının yüzde 44'ünü Kuzey Amerika'dan elde eden Honda yüzde 2,3 puan kazandı. Toyota da yüzde 1,8 puan yükseliş kaydetti.

ABD vadeli işlemlerde ve Avrupa endekslerinde yükselme çabaları korunmaya devam ediyor.

Yen, Euro

Yen, dolar karşısında değerlenerek 90.39'dan 90.45'e çıktı. Euro karşısında da değerlendi ve 122.99'dan 123.22 olarak işlem gördü.

Euro ise dolar karşısında değer kaybetti. Yunanistan'ın IMF'ten yardım istemek zorunda kalabileceği açıklamaları Euro'ya kaybettirdi ve yüzde 0,1 düşerek 1,362 dolar oldu.

Ham petrol fiyatları ise düşüş gösterdi. Petrol yüzde 0,2 düşerek varil başına 82,04 dolardan işlem gördü.

Bu konularda ilginizi çekebilir