Küresel piyasalar ABD istihdam verilerine odaklandı

Küresel piyasalar bugün ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerine odaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Küresel piyasalar dün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gerektiğinde ekonomiyi desteklemek için yeni adımlar atabileceği açıklamalarıyla pozitif seyrederken, bugün ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin yön üzerinde belirleyici olması bekleniyor. 

ABD'de dün hisse senedi piyasalarında yeni kapanış rekorları kırılırken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,34'den yüzde 2,39'a, dolar endeksi de ECB Başkanı Mario Draghi'nin ek adımlar atılabileceği açıklamalarının ardından 4,5 yılın en yükseği olan 88'e yükseldi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,40, S&P 500 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,38 yükseliş kaydetti. Analistler, son dönemde açıklanan makroekonomik verilerin genel olarak beklentilerden iyi gelmesinin ardından bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verisinin öneminin arttığını ve piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini kaydediyor. 

Avrupa tarafında, ECB ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faizleri değiştirmezken, Draghi'nin gerekmesi durumunda icra kurulunun geleneksel olmayan ek önlemler alma konusunda hem fikir olduğunu söylemesi avronun değer kaybetmesine, borsaların yükselmesine neden oldu. Avro/dolar paritesi dün son iki yılın en düşük seviyesi olan 1,2374'e kadar gerilerken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,66, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,18, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,46 yükseliş kaydetti. 

Yurt içinde tahvil-bono piyasasında faizlerin yatay seyri devam ederken, borsada önceki gün özellikle büyük banka pay piyasalarında başlayan satış baskısının dün de devam ettiği görüldü. BIST 100 endeksi iki günde yaklaşık yüzde 3,5 değer kaybederek analistlerin kısa vadede kritik destek olarak nitelendirdikleri 77.500 puan sınırına kadar geriledi. Analistler, bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, gelmesi muhtemel tepki alımlarının gücünün de izleneceğini kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir