Küresel piyasalar ABD verilerine odaklandı

Küresel piyasalar, dün veri ve açıklamalarla genel olarak dalgalı bir seyir izlerken, bugün ABD'de açıklanacak enflasyon verisinin takip edileceği belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hafta başından bu yana küresel piyasalarda artan risk iştahının en önemli etkisi pay piyasalarında görülürken, hızlı yükseliş eğilimindeki borsalar, dün Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) küresel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmesi ve petrol fiyatlarının 34 dolar seviyelerinde dengelenmesinin ardından artan satışlarla karışık bir görünüme geçti. 

ABD'de dün 10 yıl vadeli tahvil faizleri hafta başından itibaren etkili olan yükselişini sonlandırarak yüzde 1,83'ten yüzde 1,74'e gerilerken, petrol fiyatlarının 35 doların üzerinde tutunamayarak günü yüzde 2,5'lik düşüşle tamamlaması, enerji şirketleri hisseleri başta olmak pay piyasalarında satış baskısını artırdı. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,25, S&P 500 endeksi yüzde 0,47 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,03 geriledi. Analistler, bugün ABD'de açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester'ın konuşmasının takip edileceğini belirtiyor. Aralık ayında yüzde 0,1 azalan TÜFE'nin ocak ayında da yüzde 0,1 düşmesi bekleniyor. 

Avrupa tarafında Brüksel'de süren AB liderleri zirvesi ile İngiltere'deki AB ve referandum tartışmaları piyasaların odak noktasında bulunuyor. Analistler, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın zirvede diğer AB liderleriyle son görüşmeleri yapmasının ardından referandum tarihini açıklamasının beklendiğini, bu gelişmelerin İngiltere ekonomisi için potansiyel risk oluşturduğunu vurguluyor. Konuyla ilgili açıklama ve yorumların ardından dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,97 değer kaybederek diğer gelişmiş Avrupa borsalarından negatif ayrıştı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,92, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,15 değer kazanmıştı. 

Asya tarafında, bugün dolar/yen paritesindeki düşüş eğiliminin sürmesinin negatif etkisi ile Nikkei 225 endeksi günü yüzde 1,42 kayıpla tamamlarken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi de şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 0,23 geriledi. 

Yurt içinde, dün özellikle banka pay piyasalarında kar satışlarının etkisini artırmasının BIST 100 endeksinin yükselişini sınırlandırdığı görüldü. Endeks, dün hizmetler ve teknoloji hisselerindeki hızlı yükselişlerin etkisiyle yüzde 0,88 arttı ve analistlerin direnç olarak nitelendirdiği 73.400 puanın hemen üzerinden kapandı. Analistler, ABD enflasyon verisi ve AB liderler zirvesinden gelecek haber ve açıklamaların takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 73.400 puanın üzerinde kalması durumunda yeni hedefinin 75.000 direnci olacağını, düşüşlerde ise 72.500 ve 71.000 seviyelerinin destek konumuna geldiğini aktarıyor.