Küresel piyasalar ECB'ye odaklandı

Küresel piyasalar bugün Avrupa Merkez Bankası'ndan gelecek kararı yakından takip edecek. Dolar/TL 2.1610'dan güne başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Küresel piyasalar, bugün açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararlarını artan jeopolitik gerginlik, ABD'de faizlerin beklentilerden önce artırılabileceğine yönelik yorumlar ve Euro Bölgesi'nde beklentileri karşılamayan veri serisinin yarattığı negatif hava ile karşılıyor. 

Küresel piyasalarda, ABD'de makroekonomik verilerin iyi gelmeye devam etmesine karşın Euro Bölgesi'nde beklentilerin oldukça altında kalan verilerin ardından bugün açıklanacak ECB ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararlarına odaklanıldı. Analistler, genel olarak ECB'nin son aldığı kararlarının etkisinin henüz görülmeye başlamadığını, bu yüzden yeni bir adım atılmasını beklemediklerini belirtirken, az da olsa bazı analistler ise ilave bir adım olabileceğini tahmin ediyor.  

ABD'de dün hisse senedi piyasalarında analistlerin kritik destek olarak nitelendirdikleri seviyeden gelen tepki alımları ile yatay bir kapanış görülürken, dolar endeksi 81,7'ye yükseldikten sonra günü 81,4'ten tamamladı. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,08, Nasdaq endeksi yüzde 0,05 değer kazanırken, S&P 500 endeksi ise günü önceki kapanış seviyesinden tamamladı. 

Avrupa'da bugünkü ECB ve BoE kararları öncesinde beklentileri karşılamayan makroekonomik veri serisinin devam etmesi ile avro/dolar paritesi yılın en düşük seviyesi olan 1,3333'e kadar gerilerken, hisse senedi piyasalarında ise ortalama yüzde 0,6 değer kayıpları görüldü. Analistler, bugün ECB'den yeni bir karar gelmese bile Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini kaydediyor. 

Dolar 2.1610'dan güne başladı

Yurt içinde, küresel piyasalara paralel olarak yükselişe geçen dolar ve pazartesi açıklanan enflasyon verilerinin ardından yükseliş eğilimine geçen faizlerin negatif etkisi ile BIST 100 endeksi yaklaşık bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, endeksin mart ayından beri içinde bulunduğu yükseliş trendinde destek görevi gören 50 günlük hareketli ortalamanın dün de çalıştığını ve 79.300 seviyesinin üzerinde kapanış yapıldığını belirterek, bu seviyenin altında yapılacak kapanışların olumsuz havayı artırabileceğini, bugün Draghi'nin açıklamaları ve kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in yarın açıklayacağı Türkiye değerlendirmesinin yön üzerinde ana belirleyici olacağını ifade ediyor. 

Kapalıçarşı'da 2,1580 liradan alınan dolar 2,1610 liradan satılıyor. 2,8980 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 2,8910 lira olarak belirlendi.

Önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,1600 lira, euronun satış fiyatı ise 2,8820 lira olmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir