Küresel piyasalar, Yellen ve ABD büyümesini bekliyor

Küresel piyasalarda ABD vergi reformu ve Kuzey Kore'nin balistik füze denemesine ilişkin gelişmelerinin etkisiyle volatil bir seyir izleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda ABD vergi reformu ve Kuzey Kore'nin balistik füze denemesine ilişkin gelişmelerinin etkisiyle volatil bir seyir izlenirken, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in Kongre Ortak Ekonomi Komitesi'nde yapacağı sunum ve ABD büyüme verisi takip edilecek.

Kuzey Kore'nin başarılı bir kıtalararası balistik füze denemesi yaptığını bildirmesi sonrasında jeopolitik riskler gündeme gelirken, ABD'de Cumhuriyetçilerin vergi tasarısı, Senato Bütçe Komitesi tarafından kabul edilerek, Senato Genel Kurulu'na gönderildi. Öte yandan Fed Başkan adayı Jerome Powell, Senato Bankacılık Komitesi'nde onay oturumuna katılarak, senatörlerin sorularını yanıtladı.

ABD ekonomisinin şu an iyi durumda olduğunu ve Fed'in normalleşme politikasını desteklediğini vurgulayan Powell, "Bir sonraki toplantımızda faiz artırmak için gerekli zeminin oluşmakta olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Vergi reformu yolunda sonuca yaklaşılması ve Powell'ın açıklamaları sonrasında risk iştahı artarken, dolar diğer para birimleri karşısında güç kazandı. Bu gelişmelerle Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1,09, S&P 500 Endeksi yüzde 0,99 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 0,49 değer kazanarak rekor tazeledi. Dolar endeksi ise dün 93,336 seviyelerini görmesi sonrasında bugün 93,2 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, Powell'ın açıklamalarının Fed'in faiz artırımı konusunda izleyeceği yola ilişkin beklentileri değiştirmediğini, Cumhuriyetçilerin de vergi reformunda bir engeli daha aştığını belirterek, tüm bu gelişmelerin dolardaki yükselişi beraberinde getirdiğini kaydetti.

Bugün, ABD'de güncellenecek 3. çeyrek büyüme ile tüketici harcamaları verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, Fed Başkanı Janet Yellen'in Kongre Ortak Ekonomi Komitesi'ne yapacağı sunum ve diğer Fed yetkililerinin açıklamalarının ise piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade etti.

Avrupa tarafında, doların uluslararası piyasalarda güç kazanmasının etkisiyle euro/dolar paritesi dün 1,19 seviyelerinden düşüşe geçerek 1,18'in üzerinde dengelendi. Politik belirsizliğin azalmasının etkisiyle pay piyasalarında ise alış ağırlıklı bir seyir izlendi. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,46, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,04 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,57 yükseldi.

Analistler, Avrupa tarafında bugün tüketici güven endeksi ile Almanya'da enflasyon verilerinin yanı sıra Almanya Merkez Bankası tarafından yayımlanacak 2017 Finansal İstikrar Raporu'nun da izleneceğini kaydetti.

Asya tarafında Kuzey Kore'nin füze denemesi sonrasında jeopolitik risklerin etkisiyle karışık bir seyir izlenirken, Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 yükseldi, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,5 geriledi.

Yurt içinde ise döviz kurlarındaki yükselişin etkisiyle BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,57 değer kaybıyla 102.068,03 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün en yüksek 3,9733'e kadar yükselmesi sonrasında bugün 3,9690 seviyelerinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde veri akışının sakin olduğunu, yurt dışında yoğunlaşan veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 101.500 seviyesini destek, 106.500 puanın ise direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle;

09.45 Fransa, 3. çeyrek GSYH
13.00 Euro Bölgesi, kasım Tüketici Güven Endeksi
15.00 ABD, haftalık MBA mortgage başvuruları
16.00 Almanya, kasım TÜFE
16.30 ABD, 3. çeyrek GSYH
16.30/ABD, 3. çeyrek kişisel tüketim harcamaları
18.00 ABD, ekim askıda konut satışları
22.00 ABD, Fed Bej Kitap