Küresel piyasalarda 'Çin paniği'

Çin'de başlayan ve Asya borsaları başta olmak üzere dünya geneline yayılan panik havası ile dünya borsaları ve emtia fiyatlarında sert düşüşler görülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Global piyasalar yeni haftaya panik satışlarıyla başladı.

Asya borsalarında, yeni haftanın açılışında özellikle Çin'in ekonomik büyümesine yönelik endişelerin artması ve buna bağlı olarak emtia fiyatlarındaki düşüşlerin hızlanması ile yüzde 9'lara varan değer kayıpları görülüyor. Cuma günü yüzde 3'ün üzerinde değer kaybeden ABD borsalarında ise Çin'den başlayarak dünya geneline yayılan panik satışlarının etkisi ile endeks vadeli işlem sözleşmeleri şu dakikalarda yüzde 3 düşüş kaydetti. 

Küresel ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler ve piyasalar tarafından beklenen, Çin Merkez Bankası'nın hafta sonu tedbir yönünde bir adım atmamasının ardından Brent petrolün varil fiyatı 6,5 yılın en düşük seviyesi olan 44,21 dolara, Amerikan ham petrolü 40 doların altına geriledi. Şu dakikalarda Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 9, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 4,8 ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 4 değer kaybetti. 

Analistler, Çin'den başlayarak ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerle hisse senetleri piyasalarında görülen satışların, sert düşen emtia fiyatlarının bağlantılı şirket hisselerine güçlü satış olarak yansımasının da etkisiyle panik havasına neden olduğunu ifade ediyor. 

ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri ise riskten kaçınmak isteyen yatırımcıların alışları ile 30 Nisan'dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan yüzde 2,03'e kadar geriledikten sonra yüzde 2,04'ün hemen üzerinde dengelendi. 

Bu hafta, başta ABD 2'nci çeyrek GSYH olmak üzere açıklanacak makroekonomik verilerin küresel ekonomik aktiviteye yönelik beklentileri ve buna bağlı olarak hem emtia hem de pay piyasalarının fiyatlamaları üzerinde belirleyici olabileceğini belirten analistler, Çin'den başlayarak tüm piyasalarda etkili olan panik havasının sona ermesi durumunda veri odaklı seyre geri dönüleceğini kaydediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir