Küresel piyasalarda gözler Fed'de

Küresel piyasalar, bu akşam açıklanacak Fed mart ayı toplantı tutanaklarına odaklanırken, yurtiçi piyasalarda şubat ayı sanayi üretimi endeksi takip edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD tarafında dün açıklanan JOLTS açık iş sayısı 5,13 milyonla Ocak 2001'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Rakamlar, ABD istihdam piyasasında iyileşmenin sürdüğüne işaret ederken, New York borsasında endeksler bugün açıklanacak Fed'in mart ayı toplantı tutanakları öncesinde günü sınırlı düşüşle tamamladı. Dow Jones Endeksi yüzde 0,04 ve Standard & Poor's 500 Endeksi de yüzde 0,21 değer kaybederken, Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 0,14 geriledi.

Analistler, Fed'in mart ayı toplantısında faiz artırıma ilişkin yönlendirmede kullanılan "sabırlı" ifadesinin kaldırıldığını anımsatarak, bugün açıklanacak tutanaklarda faiz artırımının zamanlamasına yönelik ipuçlarının aranacağını kaydediyor.

Avrupa piyasalarında dün bölgede açıklanan mart ayı bileşik ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) takip edildi. Söz konusu veriler, Avro Bölgesi'nde beklentilerin hafif altında kalırken, bölgenin önemli ekonomilerinden Almanya ve İngiltere'de ise beklentinin üzerinde geldi. Gelişmelerin etkisiyle Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,30, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,88 ve Fransa'da CAC 40 endeksi de yüzde 1,52 yükselişle sonlandı. Avro/dolar paritesi ise dün 1,08 sınırına kadar gerilemesinin ardından şu dakikalarda yüzde 0,4 değer kazancıyla 1,0853 seviyelerinden işlem görüyor.

Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faizlerde ve genişlemeci para politikasında değişikliğe gitmediğini bildirmesinin ardından Nikkei endeksi şu dakikalarda yüzde 0,74 yükselirken, ülkede şubat dış ticaret açığının yüzde 75 daralmasıyla dolar/yen paritesinde yüzde 0,4'lük değer kaybı yaşandı.

Yurtiçi piyasalarda ise Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, dün güne düşüşle başlamasının ardından dolar/TL'deki yükselişin belirginleşmesiyle yüzde 0,8 azalarak 82.465,89 puana geriledi. Dolar/TL ise dün güne başladığı 2,57 seviyelerinden 2,60 seviyelerine kadar yükselirken, şu dakikalarda 2,5973 seviyelerinden alıcı buluyor.

Analistler, dolar/TL'nin küresel piyasalarda dolara olan talebin artmasıyla yükselişe geçtiğini, bunun da pay piyasalarında özellikle bankacılık sektörünü olumsuz etkilediğini belirtiyor. Yurt dışında ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarının, yurt içinde ise şubat ayı sanayi üretim endeksinin takip edileceğini aktaran analistler, BIST 100 endeksinin 82.000 seviyesinin destek, 83.700 seviyesinin direnç konumunda olduğunu ifade ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanacak sanayi üretim endeksi verilerine ilişkin beklenti ankete göre, ekonomistlerin şubat ayı arındırılmamış sanayi üretim endeksi beklentilerinin ortalaması yüzde 0,30 oldu. Ekonomistlerin söz konusu ay için sanayi üretimi endeksi beklentileri eksi (-) yüzde 2,90 ve yüzde 2,50 aralığında yer aldı.

Ankete katılan ekonomistlerin 8'i takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisini, 5'i de mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisini bildirdi.

Buna göre ekonomistlerin takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması eksi (-) yüzde 0,27, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması yüzde 0,24 oldu.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, şubat sanayi üretim endeksi

11.10 Avro Bölgesi, mart perakende sektörü PMI

12.00 Avro Bölgesi, şubat perakende satışlar 

21.00 ABD, Fed 17-18 Mart toplantı tutanakları