Küresel piyasaların kafası karışık
Dünya ekonomilerinin büyüme ve enflasyon verileri küresel piyasalara etkisini gösteriyor. Almanya’da büyüme ve enflasyon euroyu coştururken, ABD’dekarışık büyüme verileri Wall Street’te haftalık kayıplara sebep oldu
HİLAL SARI
DIŞ HABERLER - Wall Street, geçtiğimiz hafta ABD ekonomisinin ilk çeyrek büyüme verileri beklenenden de güçsüz gelince kayıplar sonrasında ise tekrar bir toparlanma yaşadı.ABD’de gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) bu yılın birinci çeyreğinde kaydettiği daralma, daha önce açıklanan yüzde 1 seviyesinden yüzde 2.9’a revize edildi. Daralma beklentilerin üzerinde ve 2009’un ilk çeyreğinden bu yana görülen en yüksek seviyede gerçekleşti. S&P haftayı yüzde 0.2 yükselişle kapattı fakat hafta boyunca düşük seyretti. 10 yıllık Hazine tahvillerinin 1 baz puan yükselerek 2.53 olması da kazançları yontan sebepler arasında gösteriliyor. Tüketici güveninde yaşanan yükselişler bile küresel hisse senedi piyasalarını coşturamadı. ABD’de Thomson Reuters haziran ayı tüketici güveni endeksi geçtiğimiz ayki 81.9 seviyesinden 82.5’e yükseldi.
ABD’de gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) bu yılın birinci çeyreğinde kaydettiği daralma, daha önce açıklanan yüzde 1 seviyesinden yüzde 2.9’a revize edildi. Daralma beklentilerin üzerinde ve 2009’un ilk çeyreğinden bu yana görülen en yüksek seviyede gerçekleşti.
Almanya enflasyonu euroyu coşturdu
Avrupa’dan gelen karışık ekonomik veriler de Avrupa hisse piyasalarınında küçük çapta kazanç sağlayarak hafta boyunca yaşanan kayıpların kapanmasını destekledi. Financial Times’ta yer alan habere göre Avrupa borsaları Almanya’da beklenenin üzerinde enfl asyon verilerinin açıklanmasıyla yatırımcıların ilgilisini topladı. Euro da bu haberle yükseldi. Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi Reuters tahminlerinde yer alan 0.2’nin üzerinde enfl asyon kaydederek yüzde 0.4 enfl asyona ulaştu. Yıllık enflasyon yüzde 1’e yükseldi. Mayıs’ta ise enfl asyon dört yılın en düşüğünde 0.6’da bulunuyordu. Ardından gelen güçlü Fransa tüketici harcamaları verileriyle euro dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.3646 dolara yükseldi. Veri öncesinde 1.3618 dolardı. Londra gösterge endeksi FTSE 100 cuma gününü yüzde 0.3 yüksekte kapatırken, Frankfurt DAX da yüzde 0.1 yükselişle kapandı. FTSE Eurofirst 300 de yüzde 0.1 yükseliş yaşadı. CAC 40 ve FTSE Küresel gösterge endeksi ise cuma gününü hareketsiz kapattı.
Fransa ekonomisi ne büyüdü ne küçüldü
Paris de ilk çeyrek büyüme verilerini açıkladı. Beklentilerle paralel olan verilere göre Fransa ekonomisi ilk çeyrekte bir büyüme yaşamadı fakat küçülmedi de. Öte yandan mayıs ayında yüzde 0.5 düşen tüketici fiyatları tekrar toparlanarak yüzde 0.2 düştü. Avrupa Birliği’nin iyileşme yaşayan ekonomisi İngiltere ise ilk çeyrekte beklendiği gibi yüzde 0.8 büyüme kaydetti.
Japonya’da yüksek enflasyon sonraya kaldı
Asya hisseleri haftayı kayıpla kapatırken, Japonya’nın ekonomik verilerinin büyük etkisi oldu. 32 yılın en yüksek enfl asyonunu elde etmesine rağmen ülkenin merkez bankasının başkanı Harukiro Kuroda geçtiğimiz hafta yaz sonuna kadar enfl asyonda düşüş olabileceğini açıkladı. Tokyo’nun Nikkei 225 endeksi yüzde 1.4 düşüş yaşayarak beş haftadır yaşanan artlarda kazançları sonlandırdı.
ABD enflasyonu yükseldi ama...
FED Başkanı Janet Yellen'ın ABD’de enfl asyonu yükseltmeye yönelik çabaları nihayet sonuç veriyor. Şimdi aynı yöntemi, hane halkının zorda kalmasını önlemek için maaşlar üzerinde uygulamalılar. FED’in hareketlerini izlediği fiyat göstergesi, mayıs ayında önceki yıldan yüzde 1.8 oranında yükseliş göstererek yıllık bazda ve Ekim 2012’den bu yana en büyük artışı gösterdi ve yüzde 2 hedefine yaklaştı. Enfl asyonla ilgili düzenlemenin ardından tüketici harcamaları düşüşü 2. aya taşıdı. Amerikalılar, alışveriş sepetlerini ve benzin depolarını doldurabilmek için daha fazla öderken, moda, restoran ve sinema gibi isteğe bağlı harcamalarını kısıyor.