Kuvvet komutanları da ölmüş

Polonya Devlet Başkanı, tüm siyasi partilerle yapacağı görüşmelerden sonra devlet başkanlığı seçiminin tarihini açıklayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SMOLENSK/VARŞOVA/MOSKOVA - Polonya Başbakanı Danald Tusk ve uçak kazasında ölen Devlet Başkanı Lech Kaczynski'nin ikiz kardeşi, eski Başbakan Jaroslaw Kaczynski, kaza bölgesini ziyaret etti. Bu arada Polonya Devlet Başkanı Vekili Bronislav Komorovski, tüm siyasi partilerle yapacağı görüşmelerden sonra devlet başkanlığı seçiminin tarihini açıklayacağını söyledi.

Varşova'dan, kazanın meydana geldiği Rusya'nın Smolensk kentine giden başbakana bazı bakanlar da eşlik ederken, devlet başkanının kardeşinin, parti üyeleriyle birlikte bir charter uçağıyla kaza bölgesine gittiği belirtildi. Televizyonlar, Jaroslaw Kaczynski'nin, kaza alanında diz çökerek dua ettiği anları ekranlara getirdi.

Tusk'ın da Rus dengi Vladimir Putin ile birlikte kazanın olduğu yere çelenk bıraktığı kaydedildi. Ayrıca Rusya, pazartesi gününü yas ilan etti.

Bu arada, kazada ölenler arasında Genelkurmay Başkanı'nın yanı sıra kara, hava ve deniz kuvvetleri komutanlarının da bulunduğu bildirildi. Kazada ölen 97 kişiden 88'inin resmi heyette olduğu ifade edildi.

Düşen uçaktaki Polonya heyetinde Devlet Başkanı Kaczynkski ile eşi Maria'nın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Franciszek Gagor, Merkez Bankası Başkanı Slawir Skrzypek, Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrej Kremer, Polonya'nın sürgündeki son Devlet Başkanı Ryszard Kaczorowski, Ulusal Güvenlik Bölümü Başkanı Aleksander Szczyglo, Devlet Başkan Yardımcıları Pawel Wypch, Mariusz Handzlik, Parlamento Başkan Yardımcısı Jerzego Szmajdzinski, İkinci Dünya Savaşı Anıtları'nın korunmasından sorumlu Bakan Andrej Przewoznik, milletvekilleri Przemyslaw Gosiewski, Zbigniew Wassermann, Grzegorz Dolniak, Sivil haklar Komiseri Janusz Kochanowski ve Başpiskopos Tadeusz Ploski ile Katin katliamında hayatını kaybedenlerin yakınlarının bulunduğu açıklanmıştı.

Polonya'da ise halk, evlerinin pencerelerine siyah kurdeleler takarken, binlerce kişi başkentin göbeğindeki devlet başkanlığı sarayına mumlar yakarak çiçekler bıraktı.

Seçim tarihi yakında belli olacak

Polonya Devlet Başkanı Vekili Bronislav Komorovski, Devlet Başkanı Lech Kaczynski'nin bugün trajik bir uçak kazasında yaşamını yitirmesinin ardından, tüm siyasi partilerle yapacağı görüşmelerden sonra devlet başkanlığı seçiminin tarihini açıklayacağını söyledi.

Komorovski, televizyonda Polonya halkına hitaben yaptığı konuşmada, 14 gün içinde devlet başkanlığı seçimi için tarih açıklamasının görevi olduğunu belirterek, söz konusu açıklamayı, parlamentodaki tüm siyasi gruplarla istişarelerinden sonra yapacağını belirtti.

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ile üst düzey Polonyalı yetkililer, bugün Rusya'nın Smolensk havalimanı yakınında uçak kazasında hayatlarını kaybetmişlerdi.

Pilot uyarıyı dinlememiş

Rusya askeri kaynakları, kazada pilotun, yer kontroldeki Rus yetkililerden üst üste gelen "İniş yapmayın" direktifini dinlemediğini ileri sürdüler.

İnterfaks'ın haberine göre Rusya Hava Kuvvetleri komutan yardımcısı Orgeneral Alexander Alyoşin, yer kontrol personelinin, uçağın piste 2,5 kilometre mesafede iken, alçalma hızını arttırdığını tespit ettiğini belirtti.

Yer kontrol grubu başkanının uçağa, aracı yere yatay pozisyona getirmeleri direktifi verdiği, ancak pilotun bu emri dinlemediğini, uçağa, alternatif bir havaalanına yönlenmesi konusunda bir kaç emir daha verdiğini kaydetti. Orgeneral Alyoşin, "Buna rağmen mürettebat alçalmaya devam etti. Ne yazık ki, bu da trajedi ile sonuçlandı" dedi.

Öte yandan, Rusya Olağanüstü Durumlar Bakanlığı, uçağın her iki karakutusunun da bulunduğunu, uzman incelemesinin başladığını açıkladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir