”Kuzey Kore hesap vermek zorunda”

Clinton, Güney Kore donanmasına ait bir geminin batırılmasıyla ilgili olarak, "ABD ve Çin, Kuzey Kore konusunda birlikte hareket etmelidir." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, Çin'e, Güney Kore donanmasına ait bir geminin batırılmasından sorumlu tutulan Kuzey Kore'ye karşı ülkesiyle birlikte çalışması çağrısında bulundu.

Clinton, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalog toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Kuzey Kore'nin, olayın hesabını vermek zorunda olduğunu ifade ederek, Kuzey Kore ile yaşanan bu durumu, "acilen ilgilenilmesi gereken bir mesele" sözleriyle değerlendirdi.

Clinton, Kore yarımadasında barış ve istikrar konusundaki ortak hedefleri için Çin ile birlikte çalışmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Kuzey Kore'nin müttefiklerinden olan Çin, bu olayla ilgili soruşturmada şimdiye kadar tarafsız kaldı.

ABD Dışişleri Bakanı ayrıca Çin'e, tartışmalı nükleer programından aklanması yönündeki baskıları artırmak amacıyla koyulması planlanan yeni ambargolarla ilgili olarak da BM Güvenlik Konseyinin üyeleri ve ABD ile birlikte çalışmaya devam etmesi çağrısında bulundu. Açılışta Clinton'a eşlik eden ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner de konuşma yaptı.

Açılışta konuşan Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Başbakan Yardımcısı Wang Kişan ve Devlet Müşaviri Dai Bingguo ise özellikle Kuzey Kore ve İran meselelerine değinmezken, Devlet Müşaviri Dai, Çin'in çatışmayı kışkırtacak herhangi bir girişimi destekleyemeyeceğini söyledi.

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao da, konuşmasında ABD ve ülkesinin, "bölgedeki sorunlu yerlerin idaresi" ve "dünyada barış ve güvenliğin muhafazası" konusunda ortak sorumlulukları bulunduğunu kaydetti.

Hu, ayrıca Çin'in tartışmalı döviz kuru denetimleriyle ilgili olarak daha fazla reform yapma sözü verdi.

Çin'den itidal çağrısı

Çin, Kuzey Kore'yi bir donanma gemisini batırmakla suçlayan Güney Kore'ye ABD'den destek gelmesinin ardından taraflara yaptığı itidal çağrısını yineledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ma Zhaoxu, "diğer uluslararası konuların olduğu gibi, bu konunun da adil ve tarafsız bir şekilde ele alınması gerektiğini" söyledi. 

Güney Kore, "Cheonan" adlı savaş gemisinin Kuzey Kore'ye ait bir denizaltıdan fırlatılan bir torpido yüzünden battığını savunuyor.

Kuzey Kore'nin bu konudaki suçlamaları reddetmesine karşın, Güney Kore yönetimi, ekonomik ilişkilerin dondurulmasını kapsayan cezai önlemler alınacağını açıklamıştı.

Beyaz Saray'dan yapılan bir açıklamada da Kuzey Kore'nin derhal özür dilemesi ve saldırının sorumlularının cezalandırılması istenirken, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, Çin'e, Kuzey Kore'ye karşı ülkesiyle birlikte çalışması çağrısında bulunmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir