Kuzey Kore'den ABD'ye tehdit

Kuzey Kore, ABD'yi küçültülmüş balistik füzelerle vurmakla tehdit etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Kore, hidrojen bombası denediği iddiasının ardından şimdi de küçültülmüş balistik füzelerde ABD'yi vurabileceğini savundu.

Kuzey Kore yönetiminin yanı sıra ülkenin resmi haber ajansı KCNA da ordunun tam donanımlı küçültülmüş hidrojen bombası geliştirdiğini ve "ABD'yi tek seferde yok edecek" güce sahip olduğunu iddia etti. 

Uluslararası analistler, Pyongyang'ın 6 Ocak'taki nükleer deneme açıklamasına karşın, Kuzey Kore'nin bu denemeyi yapmadığı görüşünde. Geçen bir hafta süresince çok sayıda uluslararası organizasyon, denemenin yapıldığına dair şüpheleri olduğunu ifade etti.  

Daha önce de ABD'yi tehdit eden Kuzey Kore'nin bu seferki iddiasının, ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) nükleer denemelerin tamamen önüne geçecek diplomatik adımlar attığı bir dönemde ortaya çıkması dikkati çekti. 

Pyongyang yönetiminin, "ABD'yi tek seferde yok edecek" güce sahip olmasa da nükleer silah üretmek için çalışmalarına devam etmesi endişeyle karşılanıyor. 

Kuzey Kore yönetiminin son yıllarda ülkesine yönelik yaptırımlara, nükleer füze ve denizaltından fırlatılan balistik füzelerin denetlenmesine izin vermediği belirtiliyor. 

Kuzey Kore, 6 Ocak'ta hidrojen bombası denemesi yaptığını ve başarılı olduğunu açıklamıştı. Açıklama öncesinde de denemenin yapıldığı ileri sürülen Punggye-ri bölgesinde 5,1 büyüklüğünde deprem kaydedilmişti. Kuzey Kore, en son 2013'te nükleer denemede bulunmuştu. 

Pyongyang yönetiminin üçüncü nükleer denemesi, bölgede gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden olmuştu.