Kuzey Kore'den ABD'ye uyarı

Kuzey Kore, BM'de yaptırımların oylaması öncesinde bu yaptırımlara öncülük eden ABD'yi uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Kore, son yaptığı nükleer denemenin ardından, ABD'nin Birleşmiş Milletler'in Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar uygulamasına öncülük etiği için "bedel" ödeyeceği uyarısında bulundu.

Diplomatlar BM Güvenlik Konseyi'nin bugün Kuzey Kore'ye karşı, ABD'nin taslağını hazırladığı bir karar tasarısı ile getirilmesi istenen yeni yaptırımları oylayacağını söylediler.

Diplomatlara göre ilk versiyonunda Kuzey Kore'ye petrol ambargosu uygulanması, önemli tekstil ihracatının engellenmesi ve Devlet Başkanı Kim Jong Un'a mali yasak ve seyahat yasağı çağrısında bulunan ABD'nin hazırladığı taslak karar, veto hakkı olan Rusya ve Çin'i yatıştırmak için hafifletilmiş görünüyor.

Reuters'ın incelediği taslak kararda ABD'nin Kim'i kara listeye alma ve ülkenin petrol ve doğalgaz yaptırımlarını kısıtlama önerilerinin yer almadığı görülüyor. Ancak Kuzey Kore'nin tekstil ihracatlarını kısıtlama önerisi duruyor. Kuzey Kore'nin 3 Eylül'de gelişmiş bir hidrojen bombası kullanarak altıncı nükleer denemesini yapması tüm dünyada kınandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg hafta sonunda Kuzey Kore'nin "pervasız davranışının" küresel bir tehdit olduğunu ve küresel tepki verilmesi gerektiğini söyledi.

Yaşanan bu gerilimler küresel piyasaları baskı altında bırakmıştı ancak Kuzey Kore'nin geçtiğimiz hafta sonunda kutladığı kuruluş yıldönümünde yeni bir füze denemesinde bulunmamasıyla yatırımcılar bir miktar rahatladı.

Kuzey Kore Washington'un BM'nin yeni yaptırımlar uygulamasına verdiği desteği kınadı. Kuzey Kore dışişleri bakanlığı sözcüsü ABD'nin Pyongyang'ın nükleer denemesi konusunda Güvenlik Konseyi'ni manipüle etmek için "çılgına döndüğünü" belirtti. Pyongyang,  nükleer denemesinin "yasal meşru müdafaa önlemleri" olduğunu belirtmişti.      

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-In geçen hafta Rusya'ya yaptığı ziyarette Kuzey Kore'nin petrole erişimini kesmenin Pyongyang'ı görüşmelere razı etmek için kaçınılmaz olduğunu söyledi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den destek istedi.

Putin ise, petrol  yaptırımlarının Kuzey Koreliler üzerinde olumsuz insani etkiler yaratabileceği görüşünü sürdürüyor. Ancak Kuzey Kore'ye yılda 520 bin ton ham petrol taşıyan bir boru hattını kontrol eden Çin, petrol yaptırımlarının uygulanması için oy kullanacak en önemli Konsey üyesi olacak.