Ladin operasyonu ABD ile Pakistan'ın arasını açtı

Pakistan, operasyonda izinsiz hareket ettiği gerekçesiyle ABD'yi eleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSLAMABAD - El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin detayları ortaya çıktıkça, Pakistan hükümetinden tepkiler yükselmeye başladı.

Pakistan'ın dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Selman Beşir, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin küresel terörizmle mücadele etmede önemli bir rol oynadığını belirterek, Amerikalı yetkililerin Pakistan hükümetine yönelttiği suçlamaları reddetti.

Bin Ladin'in öldürüldüğü evin Pakistan İstihbarat Teşkilatı (ISI) tarafından bir süredir izlendiğini, bu ve benzeri bilgilerin CIA yetkilileriyle paylaşıldığını kaydeden Beşir, Amerikalı yetkililerce ülkesinin terörle mücadelede yetersizlikle suçlanması ve hedef haline gelmesini ''endişe verici'' olarak değerlendirdi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürüldüğü Amerikan operasyonuna sert tepki gösterilmişti.

Bilgi verilmemesi kaygı verici bir durum

Washington yönetiminin operasyon hakkında kendilerine bilgi vermemesi ve izin almamış olmasından derin kaygı ve kuşku duyulduğu belirtilen açıklamada, hiçbir ülkenin kendi topraklarına canı istediği zaman girip çıkamayacağı uyarısında bulunulmuş, bu tür yetkisiz ve tek yanlı girişimlere bir daha izin verilmeyeceği kaydedilmişti.

ABD ile bölgedeki en önemli müttefiki Pakistan arasındaki ilişkilerde, ocak ayından beri gerginlik yaşanıyor. Amerikan casus uçağının Kuzey Veziristan'da düzenlediği füze saldırısında 40'tan fazla sivilin öldürülmesi, iki ülke arasında bugüne kadarki en büyük diplomatik krize yol açmıştı.

Beyaz Saray'ın mart ayında yayımladığı bir raporda da Pakistan'ın terörle mücadele çabaları yetersiz bulunmuş, İslamabad yönetimi raporun ''kabul edilemez'' olduğunu açıklamıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir