Lefkoşa'da "Güvenlik ve Garantiler" konusu görüşüldü
Talat, uluslararası anlaşma olan Garanti ve İttifak Anlaşmalarının değişmesinin, bütün tarafların onayını gerektirdiğini söyledi
LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, uluslararası anlaşma olan Garanti ve İttifak Anlaşmalarının değişmesinin, bütün tarafların onayını gerektirdiğini söyledi.
Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile görüşmesinden sonra Cumhurbaşkanlığına dönüşünde yaptığı açıklamada, "Güvenlik ve Garantiler" konusunu görüşmeye devam ettiklerini belirtti.
Geçen hafta karşılıklı olarak sundukları görüşlere ilişkin cevap verdiklerini ve "bir miktar tartıştıklarını" kaydeden Talat, konuya gelecek hafta devam edeceklerini söyledi.
Talat, gelecek hafta ayrıca "Yönetim ve Güç Paylaşımı" başlığı altında "göç", "vatandaşlık" ve "sığınma hakları" konusunu görüşeceklerini, bunun da tamamlanmasıyla görüşmelerin birinci safhasının tamamlanmış olacağını bildirdi.
Talat, "Gelecek hafta 'Güvenlik ve Garantiler'e devam edeceğiz. Arkasından 'Yönetim ve Güç Paylaşımı' başlığına geçeceğiz ve bu başlık altında daha önce görüşmediğimiz 'Göç', 'Vatandaşlık' ve 'Sığınma Hakları'nı ele alacağız" dedi.
Birinci safhanın tamamlanmasının ardından "Yönetim ve Güç Paylaşımı"nın ikinci safhasına devam edileceğini belirten Talat, gazetecilerin sorusu üzerine, "Bağımsız Genç Kıbrıslılar Örgütü"nün Hristofyas'a verilmek üzere kendisine verdiği çiçeği yerine ulaştırdığını söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı, "Garantilerle ilgili duruşları birbirinden çok farklı olan tarafların nasıl bir orta yol bulacağına" ilişkin bir soruya karşılık, Garanti ve İttifak Anlaşmalarının uluslararası anlaşma olduğuna işaret ederek, bu anlaşmaların nasıl değiştirileceğinin de Uluslararası Anlaşmalar Hukukunda yer aldığını belirtti.
Talat, "Bunun yolu, bütün tarafların onayı gerektirir. Dolayısıyla Kıbrıs Türk tarafının pozisyonu, benim söylediğim pozisyondur (mevcut garantilerin devam etmesi), Rum tarafının pozisyonu da bunun değişmesi yönündedir. Rum tarafının bizi, bunun değişmesi yönünde ikna etmesi lazımdır ki değişebilsin. Aksi halde değişemeyecektir, bu kadar basit" dedi.
Talat, başka bir soruya karşılık da, "müzakerelerin birinci safhasının gelecek hafta, en kötü ihtimalle bir sonraki hafta tamamlanmasını beklediklerini" söyledi.
Bu arada "Yönetim ve Güç Paylaşımı" başlığı adı altında "Göç", "Vatandaşlık" ve "Sığınma Hakları" konuları ele alınırken, Türkiye kökenli KKTC vatandaşları konusu da, 11 Eylül 2008'de başlayan müzakere sürecinde ilk kez gündeme gelmiş olacak.