Libanaco davasında ikinci duruşma sona erdi

Duruşmalara katılan taraflar ikinci gün sonunda da basının sorularını yanıtlamadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PARİS - Libananco şirketinin, el konulan Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti hakkında açtığı 10 milyar dolar tutarındaki tahkim davasında ikinci gün duruşmaları sona erdi.

Dünya Bankası binasındaki duruşma yerel saatle 09.00'da başladı ve 19.00'da sona erdi.

Duruşmalara katılan taraflar ikinci gün sonunda da basının sorularını yanıtlamadı.

Duruşmalara yarın da devam edilmesi bekleniyor.

Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi, tarafları dinledikten sonra, davanın "esastan görüşülüp görüşülmeyeceğini" karara bağlayacak.

Duruşmada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yetki itirazları dinlenecek, davacı şirketin iddialarının belgelere dayanıp dayanmadığına bakılacak.

Bakan Yıldız: Sıkıntı görmüyoruz

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Libananco davasına ilişkin olarak, "Arkadaşlarım, son geldiğimiz noktada seyrin iyi olduğunu söylediler. Herhangi bir sıkıntı görmüyoruz" dedi.

Bakan Yıldız, AK Parti Siyaset Akademisi'nde "Türkiye'nin Enerji Politikaları" konulu panele gelişinde gazetecilerin Paris'te görülen Libananco davasına ilişkin sorularını yanıtladı.

Libananco davasında sürecin devam ettiğini, tahkim heyetinin tanıkları ve ifade verecekleri dinlediğini anımsatan Yıldız, aralarında Bakanlık yetkililerinin de bulunduğu 17-18 kişilik ekiple davayı izlediklerini söyledi.

Bu davanın usul açısından görüşüldüğüne işaret eden Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Tahkim heyetinin objektif, sağduyulu ve her zaman adaleti seçici tavrından herhangi bir şüphemiz, endişemiz yok. Bu konuda son derece rahatız. Biz de savunmalarımızı bu manada doğru bir şekilde yapıyoruz. Çünkü biz 2003 yılından önce ÇEAŞ ve Kepez hisselerine el konulmadan önce böyle bir alım satımın Libananco tarafından Güney Kıbrıs Rum kesimine ait bir firma tarafından böyle bir alım satımın yapılmadığını söylemiştik. Şu anki son geldiğimiz noktada arkadaşlarımızla hem dün akşam hem de sabah görüşmelerimde seyrin iyi olduğunu söylediler. Herhangi bir sıkıntı görmüyoruz."

Bir gazetecinin, "Hakan Uzan'ın Libananco'nun paravan bir şirket olduğunu itiraf ettiği yönünde bir bilgi vardı. Böyle bir bilgi size geldi mi" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, birçok ayrıntıyı değerlendirdiklerini, ancak bunları şu anda kamuoyu ile paylaşmasının doğru olmayacağını söyledi.

Süreci yakından takip ettiklerini anlatan Yıldız, "Çünkü Türkiye'nin her vatandaşının hakkı olduğu bir dava. O yüzden bu konuda dikkatli davranmamız lazım. İfadelerimizde de dikkatli olmamız lazım. Bu sorumluluğun bu bilincin içerisindeyiz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir