”Libya ile dış ticaret hacmimizi 10 milyar $'a çıkarabileceğiz”
Devlet Bakanı Çağlayan, Libya Kamu İşleri Bakanı Matuk ile görüşmesinde Türkiye ile Libya arasındaki ilişkileri değerlendirdi
ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''Libya ile dış ticaret hacmimizi çok kısa bir süre içinde 10 milyar dolar seviyesine çıkarabilecek bir durumda olacağız'' dedi.
Bakan Çağlayan, Türkiye-Libya Karma Ekonomik Komisyonu 21. Dönem Toplantısı için Ankara'da bulunan Libya Kamu İşleri Bakanı Matuk Muhammed Matuk ile görüştü. Çağlayan ve Matuk, Dış Ticaret Müsteşarlığında basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundular.
Dünyada ihracat pazarlarının daraldığı bir ortamda Türkiye'nin Libya ile dış ticaretinin sürekli artış kaydettiğini belirten Çağlayan, ''Türkiye'nin genel ihracatında yüzde 35'lik bir düşüşün kaydedildiği bir ortamda Libya ile ihracatımızda yüzde 50'lik bir artış söz konusu. Libya ile dış ticaret hacmimizi çok kısa bir süre içinde 10 milyar dolara çıkarabilecek bir durumda olacağız'' diye konuştu.
Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine de değinen Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün Libya'da çok başarılı işlere imza attığını, alt yapı ve üst yapı projelerinde çok önemli işler başardıklarını ifade etti.
Türk müteahhitlik firmalarının dünyadaki 225 müteahhitlik firması içinde 23 firma ile yer aldıklarına ve Türkiye'nin Çin ile ABD'den sonra dünyanın üçüncü büyük müteahhitlik ülkesi olduğuna işaret eden Çağlayan, sektörde çok büyük bir bilgi birikimi bulunduğunu vurguladı.
Türk müteahhitlik firmalarının son 2 yılda Libya'da üstlendikleri projelerin tutarının 7 milyar doların üzerinde olduğunu ifade eden Çağlayan, bu rakamı da çok kısa bir süre içinde 10 milyar, 20 milyar dolar seviyesine çıkartma gayreti içinde olduklarını söyledi. Bu çerçevede yakın zamanda bir heyetle birlikte Libya'ya gideceğini, ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte de bir Libya programının düşünüldüğünü bildirdi.
Konuk bakan Matuk
Libya Kamu İşleri Bakanı Matuk Muhammed Matuk da, Libya-Türkiye ilişkileri dosyası ve işbirliği dosyasının yaklaşık 21 yıldır kendisi tarafından takip edildiğini, bu nedenle kendisini çok şanslı hissettiğini söyledi.
Kendisinin ve heyetindekilerin yabancı bir ülkede değil, dostlarının, kardeşlerinin arasında olduklarını ifade eden Matuk, Bakan Çağlayan ile iki ülke arasındaki iş potansiyeli ve iş imkanlarını görüştüklerini, ileriye dönük yapılacak çalışmaların çerçevesini çizdiklerini dile getirdi.