Libya, İtalya'dan deniz gücü istedi

İtalya Başbakanı Gentiloni, Libya'nın kendilerinden, insan kaçakçılarıyla mücadele için deniz gücü talep ettiğini ve bunu değerlendirdiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği başkent Roma'da Başbakan Paolo Gentiloni ile görüştü.

Bir saati aşkın süren Gentiloni-Serrac görüşmesinin ardından ikili, ortak basın açıklaması yaptı.

Gentiloni, ziyaretin, Paris'te dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğinde, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) tarafından desteklenen emekli General Halife Hafter ile Serrac buluşmasının hemen ertesine denk geldiğine değinerek, "İtalya, Paris'teki dünkü buluşmaya umutla bakıyor. Umuyoruz ki bu buluşma, gelecek ay ve haftalarda önemli sonuçlar üretir." dedi.

Macron'a da teşekkür eden Gentiloni, "Bu kişisel girişimin, doğru yolda gideceğine inanıyorum. Eğer onlar Libya'da olumlu adımlar atabilirse bu konudan memnuniyet duyacak ilk Avrupa ülkesi İtalya olacaktır." diye konuştu.

Serrac'ın kendisine birkaç gün önce mektup yazdığını da belirten İtalya Başbakanı, "Bu mektupta, insan kaçakçılarıyla mücadele için İtalyan hükümetinden teknik destek olarak deniz gücü talep etti. Bu talebi, Savunma Bakanlığımız inceliyor. Libya'ya yönelik bu kararları, her şeyden önce parlamento ile değerlendireceğiz. Açık olmalıyım ki bu talebe olumlu yanıt verebilirsek, Libya'dan hareket eden insan kaçakçılarına yönelik bu önemli mücadelede bir yeniliği temsil edebilir. Ben kişisel olarak buna olumlu yanıt verme ihtiyacı olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Gentiloni, bu sabah Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini, Almanya'nın Libya'da insan kaçakçılarına yönelik İtalya'nın yapacağı girişimleri destekleyeceğini ilettiğini bildirdi.

Paolo Gentiloni, Merkel'in AB içinde göçmenlerin yeniden yerleştirilmesi ve dağıtımı konularında da destek vereceğini belirttiğini aktardı.

Serrac'ın açıklamaları

Libya UMH Başkanlık Konseyi Başkanı es-Serrac da Libya'da istikrar için İtalya'nın çabalarına ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek, "Biz, İtalya'nın oynadığı rolü, Başbakan Gentiloni'nin Libya'nın istikrarından yana açıkça tutum almasını hep hatırlamalıyız. O, siyasi tarafları bir araya getirmenin yolunu aradı." diye konuştu.

Paris'teki görüşmesine değinen Libyalı lider, "Dün olanlar, pek çok dost ülkenin bir çözüm bulmak için gösterdikleri çabanın meyvesi." dedi.

Serrac, emekli General Hafter ile buluşmasından pek çok olumlu sonuç çıktığını da kaydetti.

İnsan kaçakçılarıyla mücadele için sadece Libya sahil şeridini kontrol etmenin yeterli olmayacağının altını çizen Serrac, "İtalya'ya bizim sahil güvenliğimiz için gösterdiği çabalara teşekkür ederiz. Sahil güvenliğimiz bu göçü durdurmayı başarsın istiyoruz. Kıyılarımızı kontrol edebilmemiz için teknolojiye ihtiyacımız var. Kuzeyde olduğu gibi güney sınırlarımızda da göçmenleri ülkelerine geri gönderecek tedbirler alınmalı." ifadelerini kullandı.

İtalyan muhalefetinden hükümete Libya tepkisi

Bu arada Fransa'nın dün Libya'da öne çıkan tarafları Paris'te bir araya getirmesi, Gentiloni hükümetinin, ülke basınında ve muhalefet nezdinde eleştirilmesine yol açtı.

Fransa'nın son adımıyla Libya'daki istikrarsızlıktan özellikle de göç krizinden en çok etkilenen ülke olan İtalya'nın, sorunun çözümüne yönelik tarihi buluşmanın dışında kaldığı eleştirileri yapıldı.

Muhalefetteki sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisinin Lideri Giorgia Meloni, Libya buluşmasını Fransa'nın organize etmesini, "İtalyan hükümetinin başarısızlığı" olarak niteledi.