Libya'da hükümet yönetimi bıraktı
Libya'nın başkenti Trablus'taki Ulusal Kurtuluş Hükümeti, "ülkede kanın durması ve bölünmenin sona ermesi için" yürütme organı olarak yetkisini bıraktığını duyurdu.
Ulusal Kurtuluş Hükümeti'ne bağlı Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Vatanın yüksek çıkarlarını her şeyin üstünde tutma inancı, kanı durdurma, ülkeyi bölünmekten kurtarma düşüncesiyle, yürütme organı olarak görevimizi durdurduğumuzu bildiriyoruz" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin görevlerini Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) devredip, etmediğine dair bilgi verilmedi.
AB Konseyi'nden cuma günü yapılan açıklamada, Libya Trablus Başbakanı Halife el-Guveyl, Milli Genel Kongre (MGK) Başkanı Nuri Ebu Sehmen ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Kuveydir'e karşı yaptırım kararı alındığı belirtilmişti.
Ülkede barış sürecine zarar verdikleri ve milli mutabakat hükümeti kurulmasına engel oldukları gerekçesiyle alınan yaptırım kararları doğrultusunda, Libyalı 3 siyasetçinin AB ülkelerine girişleri yasaklanarak bu bölgede bulunan mal varlıkları dondurulmuştu.
Aralarında Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Faiz es-Sirac'ın da bulunduğu Başkanlık Konseyi üyelerinin, 30 Mart'ta Tunus'tan deniz yoluyla başkent Trablus'a geldiği bildirilmişti.
Siyasi rekabetin yanında silahlı çatışmaların da devam ettiği Libya'da, istikrarın temini için Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Ulusal Mutabakat Hükümeti için 4 Nisan'da sekizincisi yapılan güvenoyu görüşmelerinden de sonuç çıkmamıştı.