Libya'daki diplomatik personel tahliye edildi
Libya'da karşıt gruplar arasında devam eden çatışmalar sebebiyle, Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği ile Bingazi Konsolosluğu'nda görevli 26 personel tahliye edildi
TUNUS - Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosu Ali Sait Akın tahliye hakkında, "Trablus ve Bingazi'de çatışmaların belli noktalarda yoğunlaşması nedeniyle tahliye işlemi gerçekleştirildi. Diplomatik personelin yanısıra 15 otobüsle 600 Türk vatandaşımızı, Tunus'un Cerbe Adası'na getirdik, daha sonra Türkiye'den gönderilen Türk Havayolları tahliye uçakları ile de vatandaşlarımız ülkemize gönderildi" dedi.
Karayolu ile Tunus'a gelen 26 büyükelçilik çalışanı, Tunus'un Cerbe Adası'ndan Türkiye'ye döndü. Ancak çekirdek kadronun, faaliyetlerini çatışmalar bitene dek Tunus Büyükelçiliği'nde sürdüreceği, Misrata Konsolosluğu'nun ise faaliyetlerine devam edeceği bildirildi.
Bingazi Başkonsolosu Ali Sait Akın, "çatışmaların Trablus ve Bingazi'nin tamamında devam etmediğini, diplomatik merkezlerin doğrudan hedef olmadığını ancak, her türlü ihtimalin gözönünde bulundurularak bu karara varıldığını" söyledi.
"Halen en az bin kadar Türk vatandaşının kendini güvende hissettiği için herhangi bir tahliye talebi istemediğinin" altını çizen Akın, "özellikle de çatışmaların yoğun yaşandığı bölgelere yakın yerlerdeki vatandaşların tahliye işleminin gerçekleştirildiğini" dile getirdi.
"Libya'daki siyasi taraflarla temasların sürdüğünü" dile getiren Ali Sait Akın, "ihtiyaç halinde vatandaşların tahliyesi için gerekenin yapılacağını" belirtti.
Bilgi kirliliği var
Libya'da Türkiye karşıtı dezenformasyon, yalan ve maksatlı bir bilgi kirliliğinin fazlalığına dikkatli çeken başkonsolos, her şeye rağmen Türkiye ve Libya arasındaki ilişkilerin günübirlik konulardan ötürü kırılmayacak kadar güçlü olduğunu dile getirdi.
"Libya'da içeriden ve dışarıdan, Türkiye ile ilgili yalan ve maksatlı söylemler var. Lakin şunu bilmekte fayda var ki aleyhimizde olanlar da aslında bize dost. Bu ülkede herkes Türkleri sever" diyen Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosu Ali Sait Akın, "Türkiye karşıtı olanların kimisi bazı dezenformasyonun etkisinde kalmıştır ya da Türkiye'nin siyasetini yanlış anlamıştır. Zamanla bu yanlış anlamalar ortadan kalkar. Başlangıçta Türkiye, Kaddafi destekçisi olmakla suçlanmış ama gerçekler zamanla ortaya çıkmıştı. Biz bugün de aynı noktada duruyoruz, kardeş kardeşi öldürmesin diyoruz" ifadelerini kullandı.
Ülkede devam eden çatışmalardan ötürü uzlaşı konusunda tahminde bulunmanın neredeyse imkansız olduğu düşüncesini belirten Bingazi Başkonsolosu, aşiret liderlerinin, kanaat önderlerinin ve bazı siyasilerin bir girişim başlatarak barışın sağlanması konusunda ciddi çaba harcandığını vurguladı.
6 milyon nüfuslu Libya'nın yıllık yaklaşık 60 milyar Doları aşkın petrol geliri olduğunu dile getiren Ali Sait Akın, yeterince yetişmiş insan gücünün bulunduğu ülkede kardeş kanı dökülmesinin ve son zamanlarda dillendirildiği gibi çok uluslu bir dış müdahale olması ihtimalinin sorunu çözmekten ziyade daha da büyüteceğini savundu.
Libya ile Türkiye arasında Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yanan tarihi, kültürel ve ekonomik ilişkiler bulunuyor. Ülkenin muhtelif kentlerinde yaklaşık 10 bin Türk vatandaşı yaşıyor. Trablus Büyükelçiliği'nin yanı sıra Elçiliğe bağlı bir konsolosluk binası ve Trablus Türk Okulu, Misrata ve Bingazi'de ise birer konsolosluk binası bulunuyor.
Çatışmalar istikrarsızlığı arttırıyor
Libya'da, devrimden bu yana belirli aralıklarla şiddet olayları yaşanıyor. Bingazi kentinde salı günü Ensar’uş Şeria örgütüne bağlı militanlar ile orduya bağlı Saika (Yıldırım) Birliği arasında meydana gelen çatışmalarda 30 kişi hayatını kaybetmiş, 86 kişi yaralanmıştı. Perşembe günü ise 9 kişi ölmüş, 44 kişi yaralanmıştı.
Emekli General Halife Hafter'in, 16 Mayıs'ta Libya Milli Genel Kongresi (MGK) ve Ulusal Geçiş Hükümeti'ni devirmek için darbe girişiminde bulunmuş ancak Libya ordusunun yanı sıra MGK yanlısı silahlı gruplarla girdiği çatışmalar sonucu başkent Trablus'ta egemenlik kuramamıştı.
Öte yandan, Libya'nın doğusundaki Bingazi kentinde ordu ile silahlı gruplar arasında gece boyunca süren çatışmalarda, Ensar’uş Şeria örgütü liderlerinden Ahmed ez-Zehavi'nin öldüğü bildirilmişti. Libya'nın başkenti Trablus'ta, atılan bir füzenin tarım arazisine düşmesi sonucu, burada bulunan 23 Mısırlı işçi ölmüştü.