Libya'nın çarklarını Türkiye döndürecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


BİNGAZİ - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye ile Arap ligi ülkeleri arasındaki ticaret hacmini önümüzdeki 5 yıl içinde 100 milyar dolar seviyesine çıkarılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Bakan Ergün, Libya'nın Bingazi kendinde "Libya'nın Yeniden Yapılandırılması" ana temalı 2. Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansında yaptığı konuşmaya, Libya halkına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan selam getirdiğini söyleyerek başladı.

Yapacakları çalışmaların özellikle Libya sanayisinin yeniden tesis edilmesi açısından son derece faydalı olacağını düşündüğünü anlatan Bakan Ergün, Türkiye olarak, Libya'nın yeniden yapılanma sürecine her aşamada ve her alanda destek olmaya hazır olduklarını bildirdi. Ergün, bu nedenle, bu toplantıya da sadece Bakanlık olarak değil, iş dünyasından ve sivil toplum kuruluşlarından birçok önemli temsilciyle birlikte katıldıklarını söyledi.

"Özeleştiri yapmamız gerekiyor"

İslam ülkeleri olarak bazı hususları tekrar düşünmeleri, özeleştiri yapmaları gerektiğini ifade eden Bakan Ergün, Arap Baharı'nın bunun somut adımlarından birisi olduğunu söyledi.
Bir özeleştiri yapılmaya başlandığını anlatan Ergün, şöyle konuştu:
"Arap Baharı ile birlikte (Biz ne yapıyoruz, neredeyiz, ne yapmamız gerekir) gibi soruları kendimize sormaya başladık ve bir değişim başladı. Ancak bu değişimin başarıya ulaşması halklarımızın idealleri, iradeleri, talepleri istikametinde yönetilmesi arzusunun mutlaka başarıya ulaşması gerekir. Bu değişimin özünde şu vardır. Bundan sonra ülkelerimiz, halklarımızın iradesi, idealleri istikametinde yönetilmelidir ve yönetilecektir ama bu başarılı olmalıdır. Başarılı olması için atılması gereken adımlar var.
Bu değişim bize ne kazandıracak? Eski rejimlerde çok çalışsak, çok gayret etsek bile ilerlememiz ve çalışmamızın, emeğimizin karşılığını tam olarak almamız mümkün değildi. Çünkü eski rejimler bize böyle bir iklim ve fırsat sunamıyordu. O zaman millet iradesine dayalı yeni rejimlerin bize sunabileceği en büyük fırsat bu olacaktır. Artık çok çalışırsak ilerlemenin mümkün olabileceğini görmeliyiz. Çalışırsak ilerleyebiliriz, çalışırsak kazanabiliriz."

"Atılması gereken adımlar var"

Ancak atılması gereken adımlar olduğunu ifade eden Bakan Ergün, "İlerlemek için düşünceyi açıklama, ifade hürriyetinin mutlaka tesis edilmesi lazım. İnanç hürriyeti herkes için tesis edilmeli. Tam olarak teşebbüs hürriyeti sağlanmalı. Ayrıca hukuk devleti ve adalete dayalı düzen kurmalıyız. İlişkilere bağlı değil, kurallara bağlı bir sistem oturtulmalı" diye konuştu.

"İşbirliği içinde hareket etmeliyiz"

Aynı coğrafyayı paylaştıklarını, aynı dine mensup olduklarını, aynı tarihi paylaştıklarını, ortak değerleri bulunduğuna işaret eden Ergün, bu özelliklere sahip olan ülkelerin birbirlerine çok daha fazla sahip çıkmaları, destek olmaları, işbirliği içinde hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.
Özellikle ekonomik alanda gerçekleşecek olan işbirliğinin, yaşadıkları coğrafyada siyasi istikrarın oluşması açısından da önemli bir fonksiyon icra edeceğini ifade eden Ergün, şöyle devam etti:
"Bizim güçlü olmamız, dünyada hakkın, adaletin, doğruluğun, iyiliğin, barışın ve huzurun hakim olması için de çok önemlidir. Bizler omuzlarımızda sadece kendi kabilemizin, kavmimizin veya ülkemizin değil, aslında bir bakıma bütün dünyanın sorumluluğunu taşıyoruz.
Şunu her zaman aklımızda tutmamız gerekiyor: Bizi ayıran her önyargı bizi zayıflatmıştır. Bizi birleştiren her duygu ve düşünce ise bizi güçlendirecektir. Türkiye olarak, bütün dünya ülkeleriyle samimi, yapıcı ve kazan-kazan anlayışına dayalı ilişkiler kurmak istiyoruz."
Türkiye'nin Arap Ligi ülkeleriyle 2002'de 6 milyar dolar olan ticaret hacminin, 2011 yılında 35 milyar dolara yükseldiğini hatırlatan Ergün, böylece Arap ligi ülkelerinin toplam dış ticaret içindeki payının da yüzde 9 olarak gerçekleştiğini söyledi.
Ancak bu rakamları yeterli bulmadıklarını her fırsatta dile getirdiklerini belirten Ergün, Türkiye ile Arap ligi ülkeleri arasındaki ticaret hacminin önümüzdeki 5 yıl içinde 100 milyar dolar seviyesine çıkarılmasını hedeflediklerini bildirdi.

"Serbest ticaret anlaşmaları ve vize muafiyetleri artırılsın"

Ülkeler arasındaki ekonomik ilişkileri esas geliştirecek olan aktörlerin iş dünyası olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, bu nedenle, işadamlarının birbirlerini tanımalarını ve ortak projeler yapmalarını sağlayacak platformlar kurmaları gerektiğini kaydetti.
Bakan Ergün, sadece işadamlarının ve kamu kurumlarının arasında değil, üniversiteler ve bilim insanları arasında da benzer bir network oluşturulmasının önemine işaret etti.
Ergün ayrıca Türkiye ve Arap devletleri arasında serbest ticaret anlaşmalarını ve vize muafiyetlerini artırılması gerektiğini belirtti.

"Bilgi ve tecrübelerimizi Arap Ligi ülkeleriyle paylaşmaya hazırız"

Türkiye'nin sanayileşme tecrübesinin, birçok Arap Ligi ülkesi için de önemli ipuçları, ilham noktaları taşıdığını ifade eden Ergün, "Şunu bütün samimiyetimle ifade etmek isterim: Türkiye, organize sanayi bölgelerinden KOBİ desteklerine, tüketici haklarından teşvik sistemine, strateji belgelerinden sınai mülkiyet haklarına kadar, sahip olduğu her türlü bilgi ve tecrübeyi Arap Ligi ülkeleriyle paylaşmaya hazırdır" şeklinde konuştu.
İç karışıklık nedeniyle, Libya'da birçok sanayi tesisinin zarar gördüğünü ve Libya için çok iyi bir program oluşturulması gerektiğini belirten Ergün, Libya'nın sanayi stratejisinin hazırlanmasında ve yeni sanayi tesislerinin kurulmasında Bakanlık olarak gereken her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi.
Ergün, özellikle otomotiv, kimya, elektrik, enerji, makine, tekstil gibi sektörlerde ciddi işbirliği imkanlarının bulunduğunu, zaten beraberindeki heyette bu sektörlerde faaliyet gösteren işadamlarının da mevcut olduğunu kaydetti.
Yine Libya'nın yeniden yapılanmasında altyapı ve inşaat çalışmalarının büyük önemi bulunduğunu anlatan Ergün, Türk müteahhit firmalarının, Libya'nın yeniden yapılanma sürecinde de gereken desteği sağlayacaklarını söyledi.