Liderler mülkiyet önerilerini sundu

Kıbrıslı liderler Eroğlu ve Hristofyas, 6 Eylül'de genişletilmiş önerilerini sunacaklar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la bugünkü görüşmelerinde, mülkiyet başlığına ilişkin özet görüşlerini karşılıklı olarak sunduklarını söyledi.

Eroğlu ve Hristofyas'ın Kıbrıs müzakereleri kapsamında Lefkoşa ara bölgede yaptığı görüşme sona erdi.

Eroğlu, görüşme sonunda makamına dönüşünde yaptığı açıklamada, bir önceki toplantıda vardıkları mutabakat gereği, mülkiyetle ilgili özet görüşlerini karşılıklı olarak birbirlerine sunduklarını, ama yorumlara girmediklerini kaydetti.

6 Eylül'de genişletilmiş önerilerini sunacaklarını ve bu nedenle 7 Eylül'deki görüşmeyi 8 Eylül'e ertelediklerini belirten Eroğlu, 8 ve 10 Eylülde tam gün görüşme yapacaklarını söyledi.

Tamn gün görüşmelerde, çok detaylı tartışmalar olacağını ifade eden Eroğlu, "Çünkü mülkiyetle ilgili kapsamlı öneriler masada olacak. Enine boyuna tartışıp uzlaşma yollarını ararken, belli bir noktada buluşma imkanı var mı yok mu onu da birlikte göreceğiz" dedi.

Eroğlu, 10 Eylül'den sonra, kendisinin ve Hristofyas'ın Eylül sonuna kadar yurt dışı temaslarının olacağını, görüşmelerin Ekim'de başlayacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, New York'a 21 Eylül'de gideceğini, yapacağı temaslara ilişkin çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

BM'nin mülkiyet konusunda öneri sunduğu ileri sürüldü

Kıbrıs müzakere sürecinde Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarının, "Güney Kıbrıs'taki Türk mallarının kullanıma açılması ve buradan elde edilecek parayla Rumlara tazminat ödenmesi" yönünde yeni bir öneri sunduğu, Rum tarafının da buna sıcak baktığı ileri sürüldü.

Öneriyi, "Kentsel Kalkınma" olarak tanımlayan Kıbrıs Rum basını, Türk tarafının da bu öneriyi kısmen benimsediğini yazdı.

Rum Politis gazetesi, Güney Kıbrıs'taki Türk mallarının imara açılarak buradan elde edilecek gelirle Rumların tazminatlarının önemli bir kısmının ödenmesinin düşünüldüğünü, bu önerinin Kıbrıs Türk tarafının öneri paketinde kısmen de olsa yer almasının beklendiğini belirtti.

Önerinin, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer'in mülkiyet konusundaki uzman ekibinin başkanı Amerikalı Jefrey Beits'e ait olduğu, bu önerisinin Kıbrıs Türk tarafının mülkiyet başlığına ilişkin önerileri içerisinde tamamen ya da bir kısmıyla yer almasının beklendiği ifade edildi.

Habere göre, gerek Kıbrıs Türk gerekse Kıbrıs Rum tarafıyla bu öneriyi ele alan Beits ve ekibi, Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs'taki taşınmazlarının sorumluluğunu KKTC makamlarına devretmiş olmalarından ötürü bu önerinin hayata geçirilebilir olduğunu düşünüyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir