Liderler tarihi anlaşmayı yorumladı

İran'la nükleer müzakelerde anlaşma sağlandı. ABD Başkanı Obama, İran lideri Ruhani ve BM Genel Sekreteri Ban, tarihi anlaşmayla ilgili olumlu değerlendirmelerde bulundu. İsrail Başbakanı Netenyahu ise 'Tarihi bir hata' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini, İran Dışişleri Bakanı Zarif ile düzenlediği ortak basın toplantısında, nükleer müzakelerde anlaşmaya vardıklarını söyledi.

ABD Başkanı Obama anlaşmayla ilgili erken saatlerde bir açıklama yaptı. Obama, İran ile Batılı ülkeler arasında varılan tarihi anlaşmanın İran'ın nükleer silah elde edebileceği tüm yolların önünü kestiğini söyledi.

 Obama, "Daha önce Sovyetler Birliği ile yapılan anlaşmayla nükleer silahların Ortadoğu’ya yayılması engellenmişti. Bugün büyük bir adım atıldı. Bugün bu anlaşmayla  İran nükleer silah elde edemeyecek" diye konuştu.

Obama, İran'ın artık nükleer silaha erişemeyeceğini söyleyerek şöyle devam etti:

"Santifrüjlerin 3’te 2’sini kaldıracak. İran silah seviyesinde plütonyum üretemeyecek. 15 yıl ağır su reaktörü uygulayamayacak. Bu korkak bir anlaşma değildir. Anlaşmanın bazı maddeleri 25 yıl yürürlükte kalacak. Herhangi bir şüphe durumunda denetlemeler yapılacak. 

'Ciddi yaptırımlar uyguladık ve sonucunu aldık'

İran çok önemli adımlar attı. İran, önümüzdeki 10 yıl anlaşmaya bağlı kalmaldır. 5 yıl boyunca silah, 8 yıl da füze ambargosu devam edecektir. İran anlaşmaya uymazsa bütün yaptırımlar geri gelecektir. İran hükümeti uluslararası baskı nedeniyle masaya oturdu ve bu anlaşmayı imzaladı. 

Ciddi yaptırımlar uyguladık ve sonucunu aldık. Anlaşma olmazsa İran faaliyetlerini artırıp bombaya erişebilirdi. Anlaşma olmazsa İran’ın nükleer programı durdurulamazdı. Diplomatik çözüm olmasaydı, askeri çözümün uygulanıp uygulanmayacağı düşünülecekti. İran bu anlaşmayı ihlal ederse tüm yaptırımlar geri gelecektir. Bu anlaşmadan vazgeçmek sorumsuzluk olurdu. Kongrede reddedilirse bu kararı veto edeceğim.”

Ruhani: Kazanan veya kaybeden yok

Obama’yla aynı dakikalarda açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de anlaşmanın önemine vurgu yaptı. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılmasıyla dünya ile ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını, silah ambargosu dahil tüm yaptırımların kalkacağını söyledi.

 

Ruhani, "Birçok alanda gerekli adımları atmaya devam edeceğiz. Bu anlaşma bizim için adil bir anlaşmadır. Bir taraf için kayıp, bir taraf için kazanç değildir. Kaybeden de kazanan da yoktur. Ülkede anlaşmayla ilgili farklı sesler yükseldi ama bir uzlaşma sağlandığını da söylemek istiyorum" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban: Memnuniyetle karşıladık

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun da anlaşmaya dair, "İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki tarihi anlaşmayı samimiyet ve memnuniyetle karşıladığını" belirtti.

Netenyahu: Tarihi hata 

P5+1 ülkeleri ve İran arasında imzalanan nükleer anlaşmaya İsrail Başbakanı Netanyahu'dan tepki geldi. Netanyahu, 'İran'la varılan nükleer anlaşma dünya için tarihi bir hata' yorumunda bulundu.

 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1 ülkeleri) arasında varılan anlaşmayı "tarihi bir hata" olarak nitelendirdi. 

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders'le Kudüs'te yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, "Bu anlaşma ile ilgili detaylara daha sonra değineceğim ama ondan önce şunu söylemek istiyorum; ne pahasına olursa olsun bir anlaşma yapmak istediğinizde sonuç bu olur" dedi.