'Lozan'a başarılı bir çerçeve çizilmesi hedefiyle gidiyoruz'

ABD Dışişleri Bakanlığı, 15 Ekim’de İsviçre’nin Lozan kentinde Suriye krizinin çözümü için gerçekleşecek toplantıdan olumlu bir sonuç çıkacağına dair umutlu olduklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında Kirby’nin hafta sonunda Lozan’da düzenlenecek toplantıya katılımına ilişkin soruları cevapladı.

Kirby, “Bakan Kerry, bu toplantıya Suriye’de çatışmaları durduracak başarılı bir çerçeve çizilmesi hedefiyle gidiyor.” dedi.

ABD, Rusya, Türkiye, Suudi Arabistan, İran ve Katar'ın da katılacağı belirtilen toplantı sonrasında Suriye’de yeni bir seçenek veya yöntem izleneceğine dair söz veremeyeceğini belirten Kirby, "Bu toplantı sonrasında çatışmaların durmasını sağlayacak bir sonuç çıkacağına dair garanti veremem." dedi.

Öte yandan Kirby, ABD’nin Suriye konusunda Rusya ile görüşmeleri askıya aldığını açıklamasına rağmen defalarca telefon görüşmesi yapan Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’un Lozan’da ikili bir görüşme planlamadıklarını fakat bu görüşmeler esnasında iki bakanın bir köşede görüşemeyeceği anlamına gelmediğini belirtti.

Kirby, “İki bakanın resmi görüşmeler dışında bir görüşme yapma ihtimalini tamamen yok saymıyorum. Fakat bu ABD ve Rusya ile Suriye’de çatışmaların durdurulması noktasında askıya aldığımız görüşmelerin kalktığı anlamına gelmez.’ dedi.

Türkiye dahil 4 ülke Suriye için masaya oturuyorTürkiye dahil 4 ülke Suriye için masaya oturuyor

 

Bu konularda ilginizi çekebilir