Lukoil'den Rus hükümetine yanıt

Lukoil sözcüsü, Batı Avrupa'ya aynı miktarda petrolü ve petrol ürünlerini sevk ettiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya'nın ikinci büyük petrol üreticisi Lukoil, Rus hükümetinin AB'nin yaptırım tehdidine karşılık kendilerine Batı Avrupa'ya petrol ihracatını durdurmaya hazırlanması talimatı verildiği yönündeki iddiayı yalanladı.

Lukoil'den bir sözcü, Reuters'e telefonla yaptığı açıklamada, "Lukoil, daha önce olduğu gibi Batı Avrupa'ya aynı miktarda petrolü ve petrol ürünlerini sevk ediyor. Hükümetten herhangi bir talimat almadık" dedi. Bu arada Almanya, Rusya'nın Avrupa'ya petrol sevkiyatı anlaşmalarına bağlı kalacağına inandığını bildirdi. Başbakan Angela Merkel'in sözcüsü Ulrich Wilhelm, gazetecilere yaptığı konuşmada, "anlaşmaların uygulanacağına kesinlikle inanıyoruz" dedi.

İngiltere'de yayımlanan Daily Telegraph gazetesi bugün, Rus hükümetinin Batı Avrupa'ya petrol sevkiyatının durdurulması için en azından bir Rus petrol şirketine talimat verdiğini ve bu şirketin de muhtemelen Lukoil olduğunu yazdı. Ambrose Evans-Pritchard imzalı haberde, Rusya'nın, AB'nin yaptırım tehdidi ve NATO'nun Karadeniz'deki faaliyetlerine karşılık olarak Rusya'nın gelecek günlerde Batı Avrupa'ya petrol sevkıyatını kesebileceğine ilişkin endişelerin arttığı ifade edildi.

Kremlin yönetiminin, Druzhba (Dostluk) hattından Almanya ve Polonya'ya petrol sevkiyatını kesmeye hazırlanması için Rus petrol şirketlerine talimat verdiği savunulan haberde, Lukoil yönetiminin hafta sonu alarm durumuna geçtiğine inanıldığı belirtildi. İş dünyasından üst düzey bir yetkili gazeteye yaptığı açıklamada, "onlara petrol sevkiyatını Pazartesi günün kesmeye hazır olmaları söylendi" dedi. Gazete, Rusya'nın Batı Avrupa'ya petrol akışını kesmesinin, Brüksel'de, muhtemelen Rusya'ya yönelik yaptırımların görüşüleceği AB toplantısının yapılacağı Pazartesi gününe denk getirileceğine işaret etti.