Lüksemburg ve Türkiye'den yeni 'Lux-Key' startup fonu

Bilişim ve iletişim teknolojilerinde Lüksemburg-Türkiye işbirliğinin geliştirilmesini amaçlayan etkinlik, ortak bir startup fonu kurulmasına kapı açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI

İnovasyon alanında dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Lüksemburg, listenin 68. sırasındaki Türkiye ile işbirliğine gidiyor. İstanbul'da düzenlenen "Startuplar için Lüksemburg: Avrupa'dan Dünyaya Açılan Kapı" toplantısının ardından iki ülke arasında 2.4 milyon euro değerinde Lux-Key adlı ortak bir startup yatırımcı fonu kurulması kararı alındı. Türkiye'den seçilen başarılı startup projeleri, melek yatırımcıları da yanına alarak hükümetlerin desteğiyle girişimlerini hayata geçirecek. Dünya inovasyon endeksinin en üst sıralarında yer alan Lüksemburg, bu listenin 68. sırasında olan Türkiye'yle işbirliği için kolları sıvadı. Lüksemburg Konsolusluğu, Lüksemburg Ekonomi Bakanlığı ve Lüksemburg Ticaret Odası'nın Salt Galata'da Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirdiği "Startuplar için Lüksemburg: Avrupa'dan Dünyaya Açılan Kapı" adlı bilişim ve iletişim teknolojileri (ICT) konusunda iki ülkenin işbirliğini artırmayı hedefleyen networking etkinliğinde, iki ülke arasında 2.4 milyon euro değerinde Lux-Key adlı hükümet destekli ortak bir startup yatırımcı fonu kurulması için çalışmaların başladığı belirtildi. Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı Baybars Altuntaş Türkiye Hazine Bakanlığı'nın ve Türk melek yatırımcılarının 800 biner euro yatırım yapmaya hazır olduğunu belirterek, Lüksemburg melek yatırımcılarını ve Lüksemburg Hükümetini adı Lux-Key Ortak Startup Fonu olacak bir yatırım fonu oluşturmaya davet etti. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Lüksemburg Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı H.E. Etienne Schneider'in fikre olumlu baktığı belirtildi. Altuntaş, bilişim ve iletişim teknolojilerine yoğun ilgi gösteren Lüksemburg hükümetinden gelen yetkililerle ilk toplantının yapıldığını ifade etti. Birbirinden ilginç ve yaratıcı fikirlere sahip genç türk girişimcilerin Lüksemburg 'lu yatırımcılara sunum yapma olanağı da bulduğu etkinlikte, başvuru yapan yüzlerce girişim projesinden, şu anda startup aşamasında olan fakat dünyaya açılma potansiyeline sahip sekiz tanesi Lüksemburg yatırımcı delegasyonuna şirketlerini tanıttı.

Başarılı startuplara Lüksemburg'dan ödül

Etkinlikte dört startupa Lüksemburg Technoport Sa'da üç ay ücretsiz ofis alanı kullanabilecekleri ödülleri verildi. Profesyonel networking faliyetlerini artırmayı sağlayan mobil uygulama Chain, Lüksemburg 'un en önemli bilişim ve teknoloji etkinliği ICT Spring 'de stand kurma ve kendini tanıtma şansıyla ödüllendirilirdi.

Yeşil enerji ve verimlilik startupları yükselişte

Positive Energy adlı süpermarketlerin enerji harcamalarını analiz edip raporlayarak verimliliği artırmakta kullanılan yazılım, Lüksemburg'un yatırımcılarının ilgisini çekti ve ödüle layık görülen dört şirketten biri oldu. Online ortamdaki tüm müzik platformlarını entegre ederek, tek arayüzden hizmet veren cubic.fm, rekabetçi fiyat avantajı için online fiyatları tek bir yerde karşılaştırma imkanı sunan Prisynic ödüle layık görülen diğer startuplar oldu. Etkinlikte sunum yapmayan fakat başvuruların arasında yer alan powerup adlı startup ise, mobil çağın en büyük sorunlarından biri olan 'şarjım bitti' sorununa #güçsendeartık mottosuyla oyunun kurallarını değiştiren bir çözüm sunuyor. Bir konferans veya konserde powerup standından taşınabilir şarj aygıtını alıyor, bitince boşunu geri verip, dolusunu
alıyorsunuz.

500 bin nüfuslu ekonomide bilişimin GSYH payı yüzde 7

İletişim Teknolojileri Derneği ICT Luxemburg verilerine göre Lüksemburg 2 binden fazla teknoloji girişimine ev sahipliği yapıyor ve 15 binden fazla istihdam sağlıyor. Nüfusu 500 bin olan ülkenin iletişim teknoloji sektörünün toplam GSYH'deki payı ise yüzde 7. Etkinlikte hükümet yetkililerinin verdiği bilgiye göre Lüksemburg gelecek iki yıl içinde, aralarında Türk girişimcilerin de olmasını hedefledikleri, toplam 600 sektör çalışanını daha istihdam ediyor olacak.

Angel Labs melek yatırımcı olmayı öğretiyor

Erken safhalarındaki bir iş fikrine veya ürüne bireysel servetini koymak, hiç biryerde kolayca gerçekleşen bir durum değil. Dünyanın birçok yerinde varlıklı bireyler gayrimenkul ve yatırım fonları varken startuplara binlerce veya milyonlarca dolar yatırmayı tercih etmiyor. Fakat 2013 yılında kurulmuş Angel Labs adlı şirketiyle Tuğçe Ergül bunu tüm dünyada değiştirmeyi hedefleyerek, tanınmış yatırımcılara melek yatırımlarını anlatıyor. USA Today'e konuşan Ergül, kurulduğu günden bu yana 25 ülkede 2 bin varlıklı bireyi ziyaret ettiğini, bu bireylerin yarısının bir melek yatırımcı ağına üye olduğunu veya ilk kez melek yatırım yaptığını belirtiyor. Angel Labs'in bu güne kadar startuplara 3 milyon dolar yatırım getirdiği belirtiliyor.