Macron ve Le Pen kozlarını son kez paylaştı

Fransa cumhurbaşkanı adayları Macron ve Le Pen canlı yayında son kez kozlarını paylaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa'da 7 mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi adaylar Marine Le Pen ile Emmanuel Macron dün gece devlet televizyonun 1'inci ve 2'inci kanallarında karşı karşıya geldi.

Adaylar karşılıklı söz düellosunda işsizlik, ekonomi, terör, eğitim, hukuk, vergi, emeklilik, AB, uluslararası siyaset konuları üzerinde soruları cevapladı. Sürekli birbirlerini suçlayan adaylar, cumhurbaşkanı seçilince vaatlerini açıkladı.

Ulusal Cephe parti başkanı Marine Le Pen programda yaptığı konuşmada, "Fransa'da yaşayan 11 bin tehlikeli, suçlu var. Bunların vatandaşlıklarını iptal edip sınır dışı edeceğim. Sınırları derhal kapatacağım. Nefret içeren vaaz veren imamları ülkelerine geri göndereceğim. Fransa'da Salafi camileri kapanacak. Ben halkın adayıyım. Her yıl AB ödenen 6 milyar Euro'yu geri isteyeceğim. Fransa eski değerlerine geri dönmeli. Eksiklikler çok. Bir Fransız doktordan randevu için 8 ay beklemek zorunda. Bu sistem değişmeli. Ülkede 40 yıl çalışan herkes 60 yaşında emekli olacak. Bu sorunlar Fransızların sorunu değil, sizin yanlış politikanızın sorunu" dedi.

"AB ve eurodan çıkacağız"

AB ve eurodan da çıkacaklarını dile getiten Le Pen, "Benim vizyonum başka seninki gibi değil. Dış politikada Fransa artık güçlü değil. Emperyalist ülkelerin himayesine girdi. Eğitimde özellikle ilkokulda daha çok disiplin Fransızca dili, kültürü ders olarak verilmeli. Dini sembollerin taşınmasına, giyilmesine karşıyım. Sade okullarda değil. Her yerde. Fransız Cumhuriyet değerleri ön plana çıkmalı. Laikliği korumalıyız" şeklinde vaatlerde bulundu.

"Le Pen, siz seçilirseniz bu vaatlerle ülkeyi bölersiniz"

Diğer aday Emmanuel Macron ise "Sürekli beni suçlamayın yalan konuşmayın. Son 15 yılda yapılanlardan beni sorumlu tutuyorsunuz. Sürekli saçmalıyorsun ve yalan konuşuyorsun. Ben cumhurbaşkanı görevinde değildim. Benim önceliğim ülkede güveni sağlamak, terörü önlemek. Bunun için çok çalışacağım" ifadelerini kullandı.

"Güvenlik konusu en önemli çalışma olacak" diyerek sözlerine devam eden Macron, "Fransa'yı daha başarılı ve güçlü yapacağım. Ben seçilirsem 5 yıl emeklilik aidatlarını yükseltmeyeceğim. Burada doğan, yaşayan yabancıların suç işledi diye vatandaşlığını geri almak ve sınır dışı etmek yanlış. Suriye politikasında herkesle masada oturup barışın sağlanması için konuşmalıyız. Marine Le Pen, siz seçilirseniz bu vaatlerle ülkeyi bölersiniz. Fransa'nın imajı dünyada çizilir.

Hakkınızda soruşturma var. Benim kapımda hakim beklemiyor. Hakimleri devamlı suçlamayınız. Sizin gerçek projeniz yok. Nefret, korku yaratarak halkı korkutmayın. Siz bir parazitsiniz. Gülerek rol oynamayı bırakın. Seçilirsem beş yıl içinde terör bitecek. Ülkede huzur olacak. Siz de bundan faydalanacaksınız" ifadelerini kullandı.

İki buçuk saat süren seçim düellosunda her iki aday 1 saat 2 dakika süre içinde soruları cevapladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir