Madagaskar petrol yatırımı bekliyor

Siyasi krizlerle ekonominin yavaşladığı Madagaskar, yabancı şirketleri, petrol yataklarına yatırım yapmaya teşvik ederek kalkınmayı amaçlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Madagaskar'da tespit edilen petrol yatakları, ülkenin "siyah inci" üreticisi olma umudunu filizlendirdi. 

Maden ve Petrol Bakanı Joeli Valerien Lalaharisaina, AA muhabirine açıklamasında, hükümet yetkililerin başkent Antananarivo'da 23-25 Eylül tarihlerinde düzenlenecek Madagaskar Maden ve Petrol Uluslararası Zirvesi sayesinde yabancı şirketleri ülkeye yatırım yapma konusunda ikna etme fırsatı bulacağını vurguladı. 

Lalaharisaina, petrol rezervlerinin ekonominin tekrar canlanmasına katkı sağlayacağını ve Madagaskarlıların hayat şartlarını düzelteceğini dile getirdi. 

Ulusal Hidrokarbür İletişim Merkezi yetkililerinden Ravanty Ginette, ülkede petrol ihtiyacının her yıl yaklaşık 850 bin metreküpe ulaştığını belirterek henüz petrol üreticisi olmayan Madagaskar'ın bu ihtiyacının büyük bir kısmını Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Körfez ülkelerinden ithal ettiğine dikkati çekti. 

En fakir ülkeler arasında

Uluslararası Para Fonu'nun verilerine göre, 2014'te 11,2 milyar dolarlık gayri safi milli hasılası ile en fakir ülkeler arasında 5'inci sırada yer alan Madagaskar, 1972 ila 2009 yılları arasında geçirdiği siyasi krizlerin ardından yatırım sektörüyle kalkınmayı amaçlıyor. 

Afrika Kalkınma Bankası, 2014'te Madagaskar'da büyüme oranının (yüzde 3) düşük olduğuna işaret ederek yönetim, iş ortamı, endüstri, tarım ve turizm dahil birçok dalda yapılacak reformlar sayesinde 2015 ve 2016'da yükselebileceğini aktardı. 

Öte yandan, Maden ve Petrol Bakanlığına bağlı Ulusal Maden ve Stratejik Endüstri Ofisi (OMNIS), karada 17 denizde ise 6 petrol çıkarma merkezinin 16 şirkete verildiğini, denizde 260 ve karada 40 petrol çıkarma merkezinin ise henüz hiçbir şirkete verilmediğini duyurdu. 

Başkentte düzenlenecek zirveye katılmak için 20'ye yakın şirketin başvurduğunu kaydeden OMNIS, sahipsiz merkezlerin petrol yasası çıktıktan sonra talep eden şirketlere verileceğine dikkati çekti. 

10 bin varil petrol çıkaracak

Madagascar Oil şirketi, 1,7 milyar varillik petrol rezervi bulunan ülkenin batısında Tsimiroro bölgesinde endüstrilerde kullanılan kalın petrol yağı çıkarma projesi ile 2018 yılından itibaren günde 10 bin varil petrol çıkarmayı hedefliyor. 

Petrol yataklarının yanı sıra, ülkede demir, altın, bakır, kömür, nikel, kobalt, boksit, ilmenit doğal kaynakları mevcut.